Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
En güzel yaz sebzeleri biraraya gelip kış soğuklarında içimizi ısıtsın diye bu senenin tarhana operasyonunu sizlerle de paylaşıyorum.Yazlıkta bol güneş, yanımda da tecrübe ve yardımlarını cömertçe sunan bir anne olunca hayat bana güzel. Annem Sahavet Acar’a bu sayfalardan teşekkürü bir borç bilirim. Tarhanaya konacak malzemeler size kalmış .Farklı malzemelerle ,farklı baharat ve otlarla yapanlar var.Ben çocukluğumdan tanıdığım tada sadığım. O nedenle temel tarifle yapıp pişirirken farklı malzemeler eklemeyi tercih ediyorum. Uzun uzun anlattıysam da tarnaha yapımı kesinlikle zor değil. Zor olan kurutacak yeri bulmak.
Malzemeler
2 kg domates
1 kg biber (kırmızı , yeşil karışık )
1 kg soğan
1 kg süzme yoğurt (kefir de ilave edebilirsiniz)
1 demet nane
1 demet maydanoz
İri tuz
Aldığı kadar tam un
Yapılışı
Tüm sebzeleri sirkeli suda 20 dk kadar bekletin. 2 su daha yıkayın.
Domatesleri kabuklu halde 4 e bölüp kısık ateşte kaynatın.
Soğanları kısık ateşte kendi suyunda haşlayın. Yumuşadıktan sonra sonra biberleri içine ilave edin ve hep kısık ateşte kendi suyunda iyice diriliği gidecek kadar haşlamaya devam edin.
Pişirme işlemi bitince soğuması için bırakın.
Tamamen soğuduktan sonra derin, kapaklı bir kapta tüm sebzeleri birleştirin ve partiler halinde el blendırından geçirin. El blendırı diyorum çünkü bir de mutfak robotuna koyup ilave yıkama işi çıkmasın size. El blenderını da kullanırken sürekli değil , aç kapa yaparak , aleti fazla ısındırmadan halledin. (tarhana yüzünden blendırdan da olmayın)
Bu fasıl da bitince sıra geldi un ,tuz, yoğurt eklemeye. Önce yoğurt ekleyin ve sıvıya yakın bir karışım olsun.Daha sonra unu eleyerek eklemeye başlayın. Mutlaka eleyin .Undur . Belki içinde istenmeyen birşeyler oluşmuştur.Görün.
Cıvık hamur kıvamını alana dek içine un ekleyin ve büyük bir kepçeyle karıştırın.
Yoğurma işlemi bitince , kabınızın kapağını kapatıp 3 gün mayalanmaya bırakın. Evin içi ya da bahçe terası gibi bir yer uygundur . Kabın taşma ihtimalini gözönüne alarak önleminizi alın. 3 gün boyunca ara sıra gidip kabardıkça bir kepçe ile karıştırın , tekrar kapatın. Daha az ya da daha fazla bekleten de varmış ama ben 3 gün bekliyorum. Bekledikçe tarhananız daha ekşi olacaktır. Mide sorununuz falan varsa 2 gün de uygundur,fazla ekşitmeyin.
3.günden sonra , fotoğraflarda görüldüğü üzere tarhanayı serin. Serme işlemini bir sabah saatlerinde gerçekleştirin ki gün içinde böceklenme oluşmadan güzelce kurumaya yeterince vakit olsun.Öğleden sonra ya da akşam yapmayın yani. Bol güneşli yerlerde tarhana yapmak kolay. Yeterince güneş almayan yerlerde nasıl yapıyorlar ben de tam bilmiyorum. Yaş olarak da kavanozlayıp buzdolabında saklayan yöreler varmış.
Hamuru serdikten sonra üstünü tül gibi güneş geçiren bir örtüyle kapamayı unutmayın.
Tarhana hamurundan bir parça tadıp tuzunu kontrol etmeyi unutmayın. İri deniz tuzu kullanın. Tadı hissedilecek kadar tuzu olsun yeter. İri tuzu boca etmeye kalkmayın. Tuzsuzun çaresi var da tuzlunun yok
Yaydığınız hamur parçalarını tersyüz ederek kurutun. Tersyüz edebilecek kadar kurumalı fakat rondoda çekilmeyecek kadar sert ve kuru olmamalı.
Önce büyük parçalar halinde daha sonra küçük parçalar şeklinde kurutun.
Çok güzel , iyice kuruduğundan emin olun. Bir kaç gün de evin içinde havalandırın . Aksi halde küf , böcek vs dikkat edin.
Tarhanayı kurutmak için sererken neler uyguladım?
Masam kirlenmesin diye önce naylon serdim.
Naylonun üstüne nemi iyice çeksin diye pamuklu havlu serdim.
Havlunun üstüne sadece tarhana için kullandığım ve deterjansız sade suyla makinede yıkadığım beyaz pamuklu örtüyü serdim.
Pamuklu örtünün üstünü , tarhanayı sermeden önce , beze yapışıp kalmasın ve ters yüz çevirmesi kolay olsun diye iyice eleyerek unladım.
Tarhana hamurunu büyük delikli kepçeyle şekilde görüldüğü üzere serdim.
Siz daha kestirme bir yol isterseniz yağlı kağıt üzerine de yayabilirsiniz.
Üstüne hamura değmeyecek şekilde ayarladığım , sadece salça ve tarhana işleri için kullandığım beyaz , deterjansız yıkanan tülümü örttüm.
Davetsiz misafir gelen bahçe böceklerinden , rüzgarla uçuşan olası çerçöpten korumak için.
Biraz kuruyunca tek tek tersyüz ettim.
Biraz daha kuruyuca daha ufak parçalara ayırdım.
Biraz daha kuruyunca robottan geçirdim.
Evde hareketin olmadığı boş bir odada yatak üstünde de bir kaç gün daha iyice havalanıp kurumaya bıraktım.
Kilerimde , bez bir torba içerisinde 1 yıl bozulmadan saklıyorum. Minikler için tuzsuz yapmak isterseniz cam kavanozda buzdolabında saklanabilir.
Daha besleyici nasıl yaparız ?
Pişirirken içine 2 diş sarımsakla ya da Ege usulünde haşlanmış kuru börülceyle ,belki ekstra kuru nane , pul biber , belki bazen kıyma , ya da artan sebzelerden yahut 1 tatlı kaşığı zerdeçal ve karabiberle ya da 1 tatlı kaşığı zencefil tozuyla ve tabiki ev yapımı et /sebze suları ile daha besleyici çorbalar yapmak mümkün.
Haydi kolay gelsin !
Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
Siteniz bilgi dolu çok fsydalanıyorum teşekkürler