Diş Sağlığı
Diş Sağlığı
Dt. Tuğba Duymaz – Flor, Kaplama, Beyazlatma, Ağız içi Yaralar
Loading
/

 

 

 

DİŞ KORUYUCU YÖNTEM VE MALZEMELER

Fissur diye bir kaplama varmış diş koruyucu galiba. Bu uygulamanın çocuklara zararı var mıdır, gerekli midir merak ediyorum.

Benzer bir soruya cevap verdik…

Sizce en doğal, ulaşılabilir ve yeterli diş bakımı nasıl ve ne ile yapılır? Diş ipi hergün kullanılırsa sorun çıkarır mı?

Ben ağız ve diş sağlığında beslenmeyi birinci sıraya koyuyorum. İşlenmiş yiyecekler yemeyin. Yalnızca paketli gıdaları değil evde yaptığınız kekleri börekleri de buna dahil ediyorum. Çeşitliliği zengin bir beslenme, yeterli proteini karbonhidrat, yağ alımı, vitamin ve mineral alımı önemli… Uyku sindirimi, emilimi, bizim için gerekli hormonları düzenlediği için çok önemli… Güneş görüyor olmamız, hareketsiz olmamamız yine önemli… Bunun dışında temel diş bakımı fırça ve diş ipiyle yapılabilir (macun çok gerekli değil…) Diş ipi hergün kullanılırsa sorun çıkarmaz, aksine her gün özellikle yatmadan önce kullanılmalı…

DİŞ BEYAZLATMA

Diş beyazlatmak diş minesine zarar veriyor mu? Ne kadar sağlıklı?

Beyazlatıcı ajan dişin yüzeyinde bozulmalara yol açabilir ve bunun için beyazlatıcılara flor eklenir ve bunun da yapıyı tam tersine güçlendirdiği söylenir. Ben bunun yerine nano hidroksiapatit içeren bir beyazlatma ajanı kullanıyorum. Hidroksiapatit dişin yapısında doğal olarak bulunduğu için bu malzemenin diş yüzeyindeki çatlakları ve girinti çıkıntıları doldurarak dişi güçlendirdiği öne sürülüyor. Gerçekten de elektron mikroskopu görüntülerinde diş yüzeyi daha düzgün görünüyor. Kullanılan bu nano hidroksiapatitin miktarı da hastaya göre ayarlanabiliyor, bu yüzden hassasiyet tedavisinde de etkili olabilir. Yine de kozmetik bir işlem tabi ki…

Diş macunu olarak hangisini önerirsiniz?

Diş macunu olarak bir önerim yok çünkü asıl odaklanmamız gereken şeyin bu olduğuna inanmıyorum. Az evvel bahsettiğim gibi beslenme en önemli basamak… Yapılan kapsamlı çalışmalarda da macunlu ve macunsuz fırçalama arasında bir fark bulunamamış. Belki ciddi dişeti problemleri, diş lekelenmeleri gibi durumlarda bazı içeriklerin yardımı olabilir… Çok fazla marka var, hepsinin içeriğini bilmiyorum. Florürsüz macunları florür birikimini katkıda bulunmamak açısından öneriyorum… Ben kendim macun olarak kendi hazırladığım hindistan cevizi yağı ve karbonat karışımını kullanıyorum. Çok fazla karışık bir formül olmasını istemediğim için, hindistan cevizi yağını taşıyıcı olarak, antibakteriyel, antifungal etkilerinden dolayı ve besleyici yönünden dolayı seçtim. Oil pullingde de çok kullanıldığı için onu tercih ettim. Karbonatı da yine partiküllü yapısından faydalanarak mekanik temizlik sağlamak, alkali özelliğiyle tükürüğü nötrlemesini sağlamak ve yine antibakteriyel özelliklerinden dolayı seçtim. Ayrıca bir çalışmada benzer diş macunu içerikleriyle kıyaslandığında sodyum bikarbonatın çok daha az çizdiğini okumuştum. İkisi bir araya geldiğinde nasıl bir etkileri oluyordur hiç bir fikrim yok, sadece yarattığı temizlik hissinden memnun olduğumu söyleyebilirim… Bir de bu macunu kullanma nedenim.. bende de az evvel konuştuğumuz siyah lekeler gelişti bir iki yıl önce… Demirim size söylediğim gibi yükselmişti takviye almadığım halde… bir temizlik sonrası bu macunu kullandığımdan beri daha iyi kontrol altında tutabiliyorum gibi geliyor bana… yoksa macunsuz fırçalardım:)

FLORÜR

Okullarda çocuklara yapılan flor uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Beslenmeyle ilgili söylediğim şeyler özellikle çocuklar için çok önemli… Florür vücudumuzun normalde ihtiyaç duyduğu bir mineral değil. Beyinde, kemiklerde birikebiliyor, tiroit hormon üretimini bozabiliyor, iyodun kullanılmasını engelleyebiliyor. O yüzden bu yöntemin sadece sorunun üzerini örtmeye yarayan ve riskli bir yarabandı olduğuna inanıyorum. Çocukta neden çürük oluyor bu araştırılmalı. Beslenme düzeltilmeli, emilim sorunları var mı bakılmalı…

Florürlü diş macunları için kimi doktor zararsız kimi ise zararlı diyor. Dişlerimizi neyle nasıl temizleyelim?

Bahsettik…

İçeriğinde titanyum dioksit bulunmayan diş macunu önerebilir misiniz?

Öneremem, macun konusuna ilgi duymuyorum dediğim gibi… Macunun kurtarıcı olarak görülmesini istemiyorum çünkü…

 

HAMİLELİK VE EMZİRME SÜRECİNDE DİŞLE İLGİLİ ALINACAK TEDAVİLERLE İLGİLİ ÇEKİNCELER

Emzirme sürecinde diş tedavisi olmamızda bir sakınca var mı? 17 aylık bebeğim var ve bir dişim kırıldı. Yaptırmak istiyorum ama kararsızım.

Eğer acil bir durum varsa yapılması daha iyi olur. Normalde emzirme sırasında anestezi yapılabilir, genel kural olarak. Ama ertelenebilecek bir işlemse ben bebeğin buna bile maruz kalmasını gereksiz buluyorum. Ertelendiğinde daha büyük sorunlara yol açma riski varsa, tabi ki yapılması daha iyi. Mesela antibiyotik kullanmaktansa anestezi yapılmasını tercih ederim.

Dönem dönem ağrı çektiğim, dolgu yapılması gereken dişlerim var. Tedavi elimin altında aslında, kendim de sağlıkçıyım. Bekletmemdeki sebep ikizlerimizden erkek olanının otizm belirtileri… Yeniden anne olmak gibi bir planım olmasaydı çoktan yaptırmıştım belki ama, önce kilo vermek, eksik değerlerimi tamamlamak, diş tedavimi tamamlamak gibi sağlıklı gebeliğe ve inşallah bebeğe hazırlık planlarım var. Yeniden anne olmayı düşünen ve bir evladında otizm belirtileri olan birisine ne tavsiye edersiniz? Tek seçenek çekim yaptırıp yeni dişler yaptırmak mıdır?

Öncelikle sizi tebrik ederim, bebek sahibi olmadan önce sağlığınızı her yönüyle düzeltmek istemenizden dolayı… Sizi muayene etmeden tabi ki yorum yapamam ama ağrı çektiğiniz dişleriniz varsa bir şekilde mutlaka tedavi edilmeli diyebilirim yalnızca. Çünkü orada da kronik bir enflamasyon var ve bunun vücuda bir yükü var.

 

KAPLAMALI DİŞLER

Dişleri kaplama yaptırınca ne olursa olsun, ne kadar iyi bakılırsa bakılsın, en iyi ihtimalle iki yıl sonra diş etlerinde sorun çıkıyor, kanamalar, çekilmeler yaşanıyor deniyor. Bu sorunların yaşanmadığı bir kaplama mümkün değil mi? Her kaplama yaptıranın–ki estetik amaçlı yaptıran da çok–bu sorunları yaşadığını veya ille de yaşayacağını düşünmek çok ürkütücü. Bu konudaki fikirlerinizi çok merak ediyorum.

Her kaplama yaptıranda bu sorunlar olmuyor. Kaplamaların dişlerinizle uyumunun iyi olması, taşmalar, eksiklikler olmaması, temizlenebilir şekilde dizayn edilmesi gerekli. Bir de materyallere karşı sorunlar gelişebilir bazı durumlarda. Uygun yapılırsa kaplamalar uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.

İmplantlı veya kaplamalı dişlerde ‘oil pulling’ yapmanın bir zararı olabilir mi?

Olmaz.

 

AĞIZ İÇİ SORUNLAR

Ağzımın içinde sürekli kızartılar, yaralanmalar oluyor. Vitamin eksikliğinden mi?
EK BİLGİ: Sürekli kullandığı herhangi bir alışanlığı yok (alkol, sigara gibi). Farmasötik ilaç kullanımı gerektirecek herhangi bir teşhisi olup olmadığı sorusu yanıtsız kaldı.

Evet vitamin mineral eksiklikleri olabilir. Sindirim-emilim bozuklıkları olabilir. Birçok vitamin bunlara sebep olabiliyor. O yüzden şu vitamin diyemem…
Ayrıca tabi görmek lazım nasıl lezyonlar olduğunu ama ağızdaki metal restorasyonlar da ağız içinde çeşitli lezyonlar gelişmesine sebep olabiliyor.

Cocuğun agzında dişinin üstünde top gibi bir şişlik çıktı, acımıyor ama geçmiyor. Acaba sebebi nedir? Çocuk 6 buçuk yaşında.

Fotoğraf paylaşılmış. Buradan çok yorum yapmam zor açıkçası. Bu çocuğun dişlerinde çürükler var… Şişliği muayene edip, aileye sorular sorup, röntgene başvurup ona göre yorum yapılabilir… Diş hekimine henüz gitmediyseniz mutlaka gidin derim.

18 yaşında, otizmli oğlumun dişi şişmiş, ne yapalım?

Diş kaynaklı şişlik varsa daha önce de bahsettiğim gibi enflamasyon kendi kendine herhangi bir ilaçla geçmez. Mutlaka işlem yapılması gerekir…

 

Biyolojik Diş Hekimi Tuğba Duymaz İnternet Sitesi

ÖNCEKİ BÖLÜMLER

Dt. Tuğba Duymaz – Amalgam

Dt. Tuğba Duymaz – Çocuk Diş Dolgu Seçenekleri & İmplant Materyalleri

Kanal Tedavisi Tartışması

Fırçasız, Macunsuz, Taş Devrinde Ağız Sağlığı

Diş Taşı & Diş Lekeleri