Diş Sağlığı
Diş Sağlığı
Dt. Tuğba Duymaz - Çocuk Diş Dolgu Seçenekleri & İmplant Materyalleri
Loading
/

 

 

 

Çocuk Diş Dolgu Seçenekleri & İmplant Materyalleri

Çocuklarla ilgili sorular var… Öncelikle çocuk diş hekimi olmadığımı söyleyeyim. Eskiden çocuk hasta daha fazla bakardım ama son yıllarda çok nadir bakıyorum, daha çok pedodontist arkadaşlarıma yönlendiriyorum. Bu yüzden çok genel bilgi verebilirim sadece… İlk sorumuza bakalım…

1. 3 yaşında kızım. Dişlerinde çürükler var. Anestezi ile uyutulup dolgu önerildi.

Sanırım burada genel anestezi hakkındaki fikrimi soruyorsunuz. 3 yaş tabi çocuğu dişçi koltuğuna oturtup uyumlu bir şekilde ağzını açmasını, kapatmamasını bekleyebileceğimiz bir yaş değil maalesef. Tabi ki çocuğumuzun genel anestezi altında bir operasyon geçirmesini istemeyiz ancak daha bu yaştan dişleri çürüdüyse ve müdahale edilmezse o dişler daimi dişler gelene kadar durmayacaktır büyük ihtimalle. Bir iki sene sonra daha ciddi sorunlara yol açacak, sonra da belki çekilmesi gerekecek ve tedavi çok daha kompleks bir hal alacak. Bunu göz önünde bulundurun… Dişlerle ilgili kararı bir şekilde verin ama diğer yandan da neden bu çocuğun dişleri bu kadar erken çürüdü, bunun altında yatan nedenler nelerdir diye sorgulayın. Bu kısım aslında çok daha önemli.. Yalnızca dişleri açısından değil, genel sağlığı açısından da önemli üstelik.

2. 4 yaşındaki kızımın kök dişlerinde çürük var. Dolgu yaptırırsak hangi dolgu malzemesiyle yaptırmak daha güvenilir ve sağlıklı olur?

Şu dolguyu yaptırın demeyeceğim, çok fazla farklı malzeme var, hepsinin içeriğini tek tek bilmiyorum. Ayrıca çocuklarda yetişkinlerdekilerden daha farklı malzemeler kullanılıyor genelde. Bunların çoğunda da flor bulunuyor. Çocuk farklı kaynaklardan da flora maruz kalıyorsa dolgulardan gelecek flor da bu yüke eklenebilir. Belki bu açıdan hekiminizle konuşup florsuz bir dolgu uygulamasını isteyebilirsiniz. Yalnız dediğim gibi çocuklarda uygulanabilen çoğu maddede flor olduğu için hekiminiz de böyle bir madde bulmakta zorlanabilir… Kompozit dolgularda genelde flor bulunmaz ama yine daha önce bahsettiğim BPA sorunu var. Yine hatırlatayım, BPA açısından da bazı markalar nispeten daha güvenli diyebiliriz…. Bazen hekimler kendileri amalgama sonsuz güvendikleri için anne-babaya sormadan amalgam dolgu yapabiliyorlar. Belki dikkat edebileceğiniz en önemli nokta amalgam dolgu yapılmaması olabilir… Onun dışında yine az evvel söylediğim gibi çocuğun dişi neden çürüdü, bunu değiştirmek için ne yapmalıyız sorusunu sorabiliriz.

3. 3 yaşındaki oğlumun ön iki dişinde biberon çürüğü var. Kaplama yaptırıyoruz, çok çabuk kırılıyor ve tekrar tekrar yaptırıyoruz. Kendi süt dişleri epeyce çürük, kalıcı dişlerini çürütür mü içeri doğru o çürük ilerleyip? Ve kendiliğinden düşmesini mi beklemeliyiz, çektirmeli miyiz?

Süt dişleri kalıcı dişlerini direkt olarak çürütemez. Eğer süt dişlerinin çürümesinde biberon kullanımı dışında bir sebep varsa, mesela çocuğun beslenmesinde, besin emiliminde bir eksiklik varsa ve dişlerin yapısı bu yüzden zayıfsa, ağız veya bağırsak florasında bir dengesizlik varsa, çocuk çok fazla işlenmiş karbonhidratlar tüketiyorsa ki bunların yalnızca paketli gıda olması da gerekmez, evde yapılan kekler börekler de masum değil, o zaman daimi dişleri de çürümeye meyilli olacaktır.

Genel olarak çocuklarımız için verebileceğim en önemli tavsiye temiz ve zengin beslenmeleri

 

DİŞ İMPLANTLARI

1. İmplantlar için damağa monte edilen parçanın vücuda zararı olabilir mi? Vücut kabul etmeyip bağışıklık sistemini harekete geçirebilir mi?

Evet titanyum implantlarla ilgili son yıllarda bu çekince giderek artıyor. İmplantı çevreleyen dokularda titanyuma rastlanabildiği ve bunun da sessiz bir inflamasyona neden olabildiğine dair çalışmalar mevcut. Çok fazla titanyum implant uygulanıyor, bu yüzden de hastalıklarla direkt bir bağlantısını kuramayabiliriz. Ancak bazı hastalarda düşük seviyeli bir enflamasyonun kaynağı olabilir. Korozyona uğrayabilen bir madde…

Titanyuma alternatif olarak seramik implantlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. İlk denemelerde seramik implantlar kırılganlık gösteriyordu. Son yıllardaysa başarı oranları titanyumu yakalamış durumda…

2. İmplant yaptırmak ne kadar mantıklı sizce? Hadi diyelim ki yaptırdık, sağlık açısından kar/zarar oranı nedir? Bir de, ömürlük mü?

İmplant diş eksikliğinde aslında elimizdeki en ideal tedavi seçeneği. İmplant yapıldığında diş eksikliğini gidermek için başka dişlerin kesilmesi gerekmiyor. Eskiden tek şansı takıp çıkarılan bir protez kullanmak olan bir hastaya kendi dişlerinin yerine geçebilecek bir seçenek sunmuş oluyorsunuz. İmplant ayrıca bulunduğu yerdeki kemiğin fonksiyon görmesini sağlayarak onu koruyor da… Kar zarar oranı hastanın sistemik durumuyla birlikte değerlendirilmeli. Ömürlük mü? Böyle bir pazarlık yapmayı çok doğru bulmuyorum açıkçası. Şöyle diyebiliriz… Hekimin üzerine düşenler var ama diğer yandan hastanın üzerine düşenler de var… Kendi dişlerinizi nasıl kaybettiyseniz, implantı da kaybedebilirsiniz… Ama tabi dişlere göre çürümeme gibi bir avantajları var…

3. Bir dişimin kökünde uzun zamandan beri iltihap var ve 7-8 yıldır hiç geçmiyor. Şimdi antibiyotik kullanıp bu dişin çekilmesi ve yerine implant yapılması gerek dedi doktorum. Ayrıca emziriyorum. Ne yapmalıyım, bilmiyorum.

Ne yapmanız gerektiğini buradan söyleyemem, maalesef bu tarz sorulara cevap veremeyeceğim. Yalnızca diğer dinleyenlere katkısı olması açısından eğer bir iltihap 7-8 yıl boyunca dinmiyorsa ona kesinlikle müdahale edilmesi gerektiğini söyleyebilirim. Çünkü sistemik etkileri de olacaktır. Yani genel sağlığınız açısından da iyi olmayacaktır.

4. [FB sorusu] İmplanta en iyi alternatif ne olabilir ? Zirkonyumu söylüyorlar ama o da bir ağır metal?

Ağır metal olması tek başına sorun değil aslında, çünkü çinko, demir, krom gibi bizim için gerekli bazı mineraller de ağır metal sınıfına giriyor. Ama tabi zirkonyum vücutta kullandığımız bir metal değil elbette… Yalnız burada aslında bizim dilimize zirkonyum olarak yerleşmiş ama kullanılan malzemenin adı aslında zirkonya… ve bu da zirkonyum metalinin oksijenle oluşturduğu bir bileşik. Bildiğimiz seramikler nasıl fırınlanıyorsa bunlar da benzer işlemden geçiyor ve titanyumun aksine diğer metallerle etkileşime girmeyen bir yapıya dönüşüyor. İmplanta diğer alternatifler, mümkün olduğu durumlarda köprü yaptırmak ki burada yine zirkonya veya metal kullanılması gerekiyor çoğu durumda, başka bir seçenekse takılıp çıkarılan bir protez yaptırmak ki bunların biyouyumluluğu diğerlerine göre çok daha düşük.

Biyolojik Diş Hekimi Tuğba Duymaz İnternet Sitesi
Dt. Tuğba Duymaz’ın Amalgam Dolgular ile İlgili Soru-Cevap Yayını