Diş Sağlığı
Diş Sağlığı
Dt. Tuğba Duymaz – Diğer Sorular
Loading
/

Dt. Tuğba Duymaz – Diğer Sorular

 

 

 

  1. Amalgam dolgu söktürmek istediğim diş hekimi bunun gerekli olmadığını ,sadece ilk dolgu yapılırken  ve sökerken bunun önemli olduğunu ,halihazırdaki dolgumun bir sağlık sorunu yaratmayacağını, bu konuda bilimsel bir çalışma olmadığını yani kanıtlı ispatlı bir zararın söz konusu olmadığını söyledi ben de eve döndüm. 
  • Kar-zarar oranıyla ilgili soruda buna cevap verdik. Bilimsel bir çalışma olmadığı doğru değil, çok fazla bilimsel çalışma var…

    2. Merhaba 🙋‍♀️ Amalgam dolguların yerine hangi malzemeden dolgu yapılıyor ve bu dolgu malzemeleri güvenli mi? Çoğu diş hekimi amalgam yerine yapılacak dolguların içerisinde kanserojen olduğu kanitlanmiş malzemeler olduğunu ve bunun alternatifinin olmadığını söylüyor.

  •  Malzemelerden bahsettik…

    3. Merhaba iyi çalışmalar ben amalgam dolguların sökülmesi öncesi neler yapmamı gerekiyor zor aşamalar mı öncesi ve bitişi ne kadar süre alacak 2 amalgam dolgum var. 

  • Genel sağlığınızın değerlendirilmesi gerekir. Ona göre kişiden kişiye farklı önerilerde bulunulabilir. Ben bazı vitamin ve mineraller öneriyorum hastalarıma ve kontrolünde oldukları bir doktor varsa ona da danışmalarını söylüyorum. Ama klorella ve kişniş gibi bazı protokollerde önerilen takviyelere daha mesafeli yaklaşıyorum. Bunları önermiyorum. Bazı insanlar klorella ve kişnişten kötü yan etkiler yaşadıklarını belirtiyorlar, bunları kullanan çok önemli protokoller olsa da… Ben daha temkinli yaklaşmayı daha doğru buluyorum. Ayrıca kabızlık olmaması, ciddi bir sağlık sorunu varsa bunun göz önünde bulundurulması ve sökümün ona göre planlanması gerek. Söküm işlemi zor değil. Ancak bütün o ön değerlendirme, önlemleri alma kısmıyla birlikte biraz uzun sürebiliyor. Korkulacak bir işlem değil. Ağrılı bir işlem değil.

    4. Doktor hanım amalgam sökümü işi bir günde bitiyor mu? 2 tane söküm gerektiği durumda arada kaç gün aralık olmalı?

  • Ben genelde bölge bölge çalışıyorum, yani diyelim ki bir seansta sağ alt, sonraki seansta sağ üst gibi… Çoğu hastada bariz bir ara vermiyorum. Ciddi bir sağlık sorunu varsa belki daha yavaş gidilebilir. Protokollerde böyle bir ara verme önerisine rastlamadım. Türkiye’de duyduğum bir şey sadece… İleri gelen bazı kliniklerde tek seansta bile bütün dolgular sökülüyor. Alınan önlemlerin derecesi de burada önemli tabi.

    5. Özel çocukları da neden çürüme daha çabuk olur? Alt dişlere de gece plağı takılamaz mı?

  • Temizlik işlemleri daha zor oluyor olabilir. Özel olmalarına sebep olan durum her neyse genel sağlıklarıyla ilgili başka sorunlara da yol açıyor olabilir.  Alt dişlere gece plağı takılabilir…

    6.  Amalgam dolgu sökümünden sonra yerine hangi dolgu yapılıyor?

  • Cevap verdik…

    7. Bir diş hekimi  bana protokolde yenilenen son makale sonrasında artık amalgam sökümü sırasında burundan oksijen vermiyoruz dedi beyinin civa buharından daha fazla etkilenmesine neden olunduğunu düşünülüyormuş 🤔 ne kadar doğru sizce?

  • Bunu bir hastadan daha duydum ama bu bana biraz o hekimin yorumu gibi geldi çünkü ne SMART protokolünün sayfasında ne de başka bir yerde buna rastlamadım. Hastaya oksijen verilmesindeki amaç, odadaki havayı değil, oksijen tüpünden gelen havayı soluması. Başka bir ortamdan hava getirilip verilebiliyorsa o da olur.

    8. Merhaba, kronik enfeksiyon taşıyan kanal tedavili dişin çekilmesi gerekir mi sizce, özellikle de otoimmün hastalık varsa?

  • Kanallardan bahsettik.

    9. Bes amalgam dolgum var.. Iki tane ikili yan yana.. Süre olarak ne kadar araliklarla cekilmeli sizce?

  • İkili olanlar aynı seansta yapılırsa 3 seferde çıkmış olur.

    10. Diş teli tedavisi görüyorum ve doktorum dişimde planli boşluklar oluşturdu ve implant öneriyor. Köprü tedavisi mi yoksa implant mi konusunda endişelerim var em sağlıklı yöntem nedir?

  • İmplantın köprüye üstünlüğünden bahsettik…

    11. Amalgam sökümünde oksijen maskesi takmadan söküm yaptirabilir miyiz ve vitamin kullanimi kesin gerekli midir?

  • Maske yerine kanül kullanılabilir, kanülün üzerinin örtülmesi tabi ki daha iyi olacaktır. Her durumda solunum kısmı, rubber dam kadar ve hatta belki de daha fazla önemli bence. O yüzden oksijensiz sökülmesini önermem. Önerdiğim vitaminler detoks işlemlerinde kullanılan vitaminler.  İşlem sırasında vücudun bunlara olan ihtiyacının artması söz konusu olabilir. Tabi ki yine de zorunlu değil.

    12. Ilk muayenenizde  ücret alınıyor mu?

  • Evet alınıyor:D Biz de tıp hekimleri gibi sizle bilgi birikimimizi paylaşıyoruz ama onların yaptığına ek olarak muayene edebilmek için daha büyük yatırımlar yapmış olmamız gerekiyor. ayrıca muayene sırasında malzeme kullanmak ve sonrasında onları steril etmek zorundayız. Bu yüzden bunun bir karşılığı olması gerektiğine inanıyorum.

    13. Merhaba benim sol üst arka disimin  biri agridigi için 5 yıl önce kanal tedavisi yapıldı ama  agrim hic geçmedi ayda bir yada iki kez ağrımaya devam ediyor bu ağrı bazen tüm dislerime vuruyor gözüm agriyor mide bulantısı yapıyor migren olabilirmiş diye norolojiye gittim oda olmadığını kan tahlilleri iyi  çıktı sadece bende hasimato hastalığı var öğreneli iki yıl oldu birkaç Dr. Gittim bi sonuç yok bu ağrıyı çekmek çok zor hayatımı çok etkiliyor lütfen beni bilgilendirir misiniz artik ne yapmalıyım?

  • Uzun süredir ağrıyorsa ve ağrının o dişten kaynaklandığı kesinse, mutlaka o dişte bir sorun vardır. Kronik bir enflamasyonla yaşıyorsunuz demektir.

    14. 6 aylik bir oglum var, emziriyorum. Birkac tane amalgam dolgum var. Daha once 2 tane butuncul tip yaklasimi olan hekim emzirdigin surecte dokunma amalgamlara demisti ancak gecen hafta icinde amalgam olan azilarimdan bir tanesi amalgam dolgu yandan acikta kalacak sekilde bir miktar kirildi. Herhangi bir agri vs yok ama kirilan yerden vucuda karisirmi emzirmeyle ogluma gecer mi endisem var. Yurt disindayim ve ancak turkiyeye gidince islem yaptirabilecegim. Nasil bir yol izlemek lazim sizce? Oncesinde herhangi bir detoks gerekli midir? Emzirirken uygulanabilir mi? Eger dise mudehale edilecek olursa diger butun amalgamlari da cikartmali miyim gibi sorular beni ciddi bir sekilde rahatsiz ediyor. Simdiden tesekkurler

  • Emzirenlerde normalde emzirme bittikten sonra sökülmesi öneriliyor. Eğer dolgu kırıldıysa evet kırık bölgeden salınımın artabileceğine dair görüşler var. Ayrıca dolgu tamamen de düşebilir. Bu durumda diğerlerine dokunmayıp o dişteki dolguyu çıkarttırabilirsiniz, tabi gerekli önlemleri alarak. Sökümden sonra 3-4 gün sütün sağılması öneriliyor genelde bu durumda… O yüzden önceden süt stoğu yapmanız gerekebilir.

    15. Merhaba, dis eti cekilmesi baslangicim var bunu onlemek icin neler yapabilirim? Simdiden tesekkurler 🙏

  • Sebep bulunmalı daha önce de anlattığım gibi…

    16. kanal tedavili üst azı disimin etinde içi kan ve sarı sıvı dolu sivilce gibi bişey çıkıyor şişiyor ve arada batliyor. Bu sürekli devam ediyor ne yapmalıyım. Teşekkür ediyorum.

  • O dişin kökünün ucunda, kemikte iltihap var, kemik yıkımı oluyor ve oluşan pü yani cerahat dışarı çıkıyor. Mutlaka göstermelisiniz, tedavi olmalısınız.

    17. Iyi günler. Diş etlerim sürekli şis durumda ve fırçalama esnasında kanama meydana geliyor nedeni nedir acaba ?? 

  • Kanama dişeti probleminin belirtisi, şişlik de aynı şekilde. Bazı muhtemel sebeplerden bahsettik, bir diş hekimine muayene olarak ancak nedenini bulabilirsiniz.

    18. merhaba 2adet kompozit dolgum var, oil pullinge başlamak istiyorum fakat bazılarından dolguları düşürdüğünü duydum  siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

  • Dolguların düşeceği vardır. Oil pulling normalde dolguyu düşüremez…

    19. Tuğba Hanımcım merhaba. 32 yaşındayım, ömrümde ilk defa son 1 yıldır dişlerimde kahverengi lekeler oluşuyor. sigara kullanmıyorum,  beslenmem değişmedi, fırçalama alışkanlığım aynı biçimde. hayatımdaki tek degisiklik evlenmiş olmam. ayrıca diş polikliniğinde çalışıyorum. 😬  hayatımda ilk kez detertraj yaptırdım, fakat lekelenmeler tekrar oldu. Yardımlarınızı rica ediyorum. sevgiler.

  • Bu konuyu da anlattık…

    20. Bende 23 yaşındayım 14 yaşlarında yapılan kanal tedavili bir dişim var. Arada bedenimde teşhisi konulmayan ağrılar oluyor. 2 3 ay önce kanal tedavili dişimde ağrı hisseder gibi oldum. Doktor rontgen cekti. Dişte bir sorun olmadığını söyleydi. Ayrica cektirirsem dişlerimin kayacağını söyledi. Implant veya köprü ikisinden de korkuyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim. Normalde sıkıntı yapmıyor. Ama belki bedenimdeki ağrılar o diş kaynaklı olabilir mi?

  • Tedavi planı veremem elbette ama röntgende sorunsuz görünse bile gerçekte öyle olmayabileceğini söyleyebilirim. Dişte ağrı hissediyorsanız bu şikayet geçiştirilmemeli… Antibiyotikle baskılamaya çalışıp öylece bırakılmamalı…

    21. Merhaba, 20lik dişim yan bir şekilde alttan geliyormuş röntgen sonucuna göre, doktor çekilmesi gerek ama çekim sırasında his kaybı olabilir o yüzden imza almam gerek dedi çektirmedim😰 böyle bir şey mümkün mü?

  • Evet bazı 20’lik dişler alt çeneye uzanan mandibüler sinire çok yakın olabilir ve çekim sırasında sinir zedelenebilir. Yine çektirin çektirmeyin denemez, her durumu kendi içerisinde değerlendirmek lazım.

    22. Kolay gelsin kızım 10 yaşında süt dişleri çıkmadan kalıcı dişleri yukardan çıktı ne yapmalı ve Sefaköy de onerebileceginiz dış hekimi sagolun.

  • Kalıcı dişleri çok büyük olasılıkla süt dişlerini iter ve süt dişleri düşer. Düşmüyorsa çekilebilir.

    23. merhaba. 🌺 Kanal tedavili dişimde renk değişimi oldu ve kanama mevcut günde birkaç kere. Ne önerirsiniz ? Üstüne kaplama önerildi ama içim rahat etmedi. Bir de içten metal destekli ikili porselen kaplamam var. Çok rahatsız ediyor. Söktürüp implant yaptırmak mantıklı mı sizce? Yoksa başka alternatif yollar var mıdır ?

  • Size fikir verebilecek, malzemelerle ilgili, kanallarla ilgili bilgilerden bahsettik. Tedavi planı buradan öneremem maalesef.

    24. Merhaba Tuğba hanım öncelikle tebrik ediyorum biyolojik hekimliğinizden dolayı. Soru 1; 7 ve 4 yaş çocuklarımin ağzında minik curukler var en az üçer tane. Kimi doktor dolgu yapılmalı kimi süt dişidir yapılmaz diyor. Yapılmalı diyenler özel, yapılmaz diyen devlet olduğu için kararsız kaldık. Bu konuda aydınlatır mısınız? İkinciye gelince Suriye muhaciri bir diş doktoru bulduk ve çekilecek durumda olan dişi çekti ve tekrar aynı dişi yerine taktı. DHA önce aynı dişçiden uygulamayı yaptıranlar en geç 20 gün içinde iyileşmiş. Son yaptıran arkadaş ise bir ay oldu hala sallanıyor. Dişçi iyileşmenin bireye göre değiştiğini söyledi. Sizin bu konudaki görüş ve düşüncelerinizi merak ediyorum. Teşekkür ederim şimdiden 🙂

  • Süt dişlerine de dolgu yapılabilir. Özellikle de 4 yaşında olan çocuğunuz daha uzun yıllar o dişleri kullanmak durumunda. Şu anda müdahale edilmezse ileride daha zor müdahaleler gerekebilir. İkinci sorunuza gelirsek.. Çekilecek durumdaki diş çok mu çürük olduğu için çekiliyor? Bu durumda çekip geri takmanın ne gibi bir avantajı var? Eğer diş travma gördüğü için çıktıysa yerine yerleştirilmesi zaten önerilen tedavi yöntemi. Her zaman başarılı olmasa bile denenmesinde fayda olan bir tedavi…

    25. Merhabalar Tuba hanım 6.5 yaşındaki kızımın 2üstten 3 alttan dişi çıktı. Önce üsttekiler çıktı, sonra alttakiler . Çıkalı 3 ay falan oldu alttaki dişler çıkmaya başladı ama üstte hiç bir şey yok normalmi acaba @tduymaz

  • Tabi sürme zamanlarında sapmalar olabilir. Çocuğun genel büyüme gelişiyle birlikte değerlendirmek gerekir. Normal de olabilir yani…

26. Merhaba Tuğba hanım, antidepresan kullanılırken amalgam sökümü yapılmasının bilinen herhangi bir zararı var mı acaba? İlginiz ve başlık için de ayrıca teşekkürler 💐

  • Hayır bildiğim kadarıyla yok. Böyle bir uyarıyla karşılaşmadım.

27. Merhabalar florürsüz diş macunu öneriniz var mı

  • Diş macununu konuştuk.

 

28. Merhaba🌸 kızım 4 yaşında ve bugüne kadar hiç diş macunu kullanmadım, diş fırçasını kaynar suyla yıkayıp öyle fırçalatıyorum. Bazı diş hekimleri artık florürlü bir macuna kesin geçin diyor, bazıları fiziksel fırçalama yeterli diyor. Sizin görüşünüz nedir acaba? Teşekkürler🙏🏻

  • Fiziksel fırçalama ve özellikle de temiz beslenmenin şart olduğunu düşünüyorum. 

29. Merhaba,2.5 yaşında kızım üstdişleri yeni çıkan 1.azısı hariç diş erozyonu oldu yarısından çoğu ufalandı sadece damağa yakın olan kısımları kaldı bunlara herhangi bir işlem yaptırmak gerekirmi?ve dişlerimiz çok minik pirinç tanesi kadar sonraki çıkanlarda böylemi olur? gittiğimiz diş doktoru ağzını bile açıp bakmadan bu yaştaki çocuklara anestezisiz müdahale etmiyoruz deyip muayene bile etmedi:( @tduymaz

  • İşlem yaptırmak gerekir evet. Gittiğiniz doktorla iletişim kuramadıysanız başka bir  pedodontiste gösterin mutlaka. Ve neden bu sorunla karşılaştığınızı araştırın. 

30. Ust ve alt arka dislerde tam 2 dis arasindan dipten curuk nedeniyle dolgu yapilmasi gerekiyor, Alerjik bunyeli olan cocuklarda hangi malzemeyi onerirsiniz?

  • Malzemelerle ilgili konuştuk. O çocukta hangi malzemeye allerji olacağını direkt olarak söyleyemeyiz. Test yapılabilir. Ülkemizde ben birkaç tanınmış laboratuvaın test listelerini inceledim ve bu malzemelere karşı bir test bulamadım. Ama Amerika’da bir sürü farklı dental markayı test eden laboratuvarlar var. Belki bir lab aracılığıyla buralara örnek gönderilebilir. 

31. 18 aylık oğlumun dislerinde sararma var. Macunsuz fircalama ve mendille silme yapiyorum fakat gecmis degil. Bu durumda daha baska neler yapabilirim? Çok kötü bir görüntüsü ve ve curumesinden de korkuyorum.

  • Görmeden yine yorum yapamıyorum. Ağız sağlığı için neleri önemsediğimi anlattım…

32. Hocam öncelikle bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Emeklerinize sağlık. 2 yaşında oğlumun ön dişlerinin arası çürümeye başladı. Anestezi ile dolgu öneriyorlar. Diğer dişlere sıçrayıp çabuk yayılır diyorlar. Sizin öneriniz nedir? Teşekkürler

  • Çürük varsa, ilerlerse daha zor tedaviler gerektirebilir. Yine vurgulayayım, çürüğü tedavi ettirin ama neden çürüdü sorusunu mutlaka sorun.

33. sürekli iltihaplanan kanal tedavili dişe tekrar kanal tedavisi yapilabilir mi yoksa çekilmesi mi gerekiyor? çekim sonrası sağlık açısından en uygun yöntem ne olmalı implant, köprü vs ve hangi malzemeden olmalı?

  • Mutlaka çekilmesi gerekir diyemem. Kanal yenilendiğinde iltihaplanma geçebilir. Ancak doku düzeyinde orada ne olur, genel sağlığınıza etkisi nasıldır, bu konuyu net olarak söylemek zor. Kanalla ilgili yazımı okumanızı öneriyorum. 

34. Merhaba, emzirme döneminde diş etlerinde çekilme nasıl önlenebilir ve diş eti çekilmesi geri döndürülebilir mi? Teşekkür ederim

  • Dişeti çekilmesi durdurulabilir ancak şu anda rutinde uyguladığımız tedavilerle geri gelmez, ancak operasyonlarla geri getirilebilir. Ancak kök hücre terapileri veya lazerlerle ileride bu konuda farklı sonuçlar alabileceğimize inanıyorum. Çekilmeyi durdurmak için daha önce bahsettiğim gibi sorunun nedenini bulmak lazım. Dişe travma mı geliyor, fırçalama mı yanlış, ağız hijyeni mi kötü, anatomik yapılardan mı kaynaklanıyor… Önce nedeni ortadan kaldırmak gerekiyor her zaman.

Evet bana gelen soruların hepsini yanıtladığımı sanıyorum. Umarım sizi çok sıkmamışımdır ve  genel olarak faydalanmışsınızdır.

Bütün bu anlattıklarıma aslında bir uzaklaşıp yukarıdan bakacak olursak….

Hangi malzemeyi kullanalım, kanal tedavisi yaptıralım mı, implant yaptıralım mı gibi sorularla karşı karşıya kalmamak için, öncelikle olanı korumaya dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü koruyamadığımızda bir seçim yapmak zorunda kalıyoruz mutlaka… Tedavi olmamayı seçseniz bile bir şeyleri feda etmiş oluyorsunuz.. Bunun için de birinci sırada doğala en yakın şekilde, zengin bir beslenme geliyor. Ayrıca yine hayat tarzımızın da doğala en yakın şekilde olması gerekiyor.. Yani düzenli uyumak, hareket etmek, güneş ışığından yararlanmak, toksinlerden uzak durmak, doğada vakit geçirmek, telefon, internet yüzünden maruz kaldığımız elektromanyetik alanları azaltabilmek gibi birçok etken vücut sağlığımızın en ideal seviyede olmasına yardımcı olabilir. Ağız da tabi ki vücuttan ayrı düşünülemez. 

Vitamingillere beni konuk ettikleri için, sizlere de beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim. Görüşmek üzere…

 

https://www.tduymaz.com/

Sevgili Dt. Tuğba Duymaz’ın sitemizdeki tüm soru-cevap yayınları için buraya, kendisinin websitesini ziyaret etmek için de buraya tıkayınız.