Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
AMALGAM DOLGU
ile ilgili
SORU & CEVAPLAR
1. Amalgam dolgu sökümünde kar-zarar hesabı sonucu çıkarttırmak mı en doğrusu yoksa çıkarttırırken maruz kalınabilecek tehlikelerden ötürü vazgeçmek mi?
Kar: Hergün dolgulardan aldığınız civa ortadan kalkacak. Vücudunuz bu toksinle uğraşmak zorunda kalmayacak. Zaman içerisinde vücutta depolanmış olan civa da uzaklaştırıldığında genel sağlıkta iyileşme olması muhtemel. Bazı hastalıklarda amalgam sökümü sonrası hastaların durumlarında düzelme olduğunu gösteren çalışmalar var.
Zarar: Eğer önlem alınmazsa – hasta günlük aldığı dozdan daha fazla miktarda civa buharını soluyacak ve ayrıca amalgam parçalarının bir kısmını da yutacak. Bu durum bazı hastalarda akut toksisite belirtilerine bile yol açabiliyor. Bunları benle paylaşan hastalar var! Bazılarında ise sorunlar daha geç dönemde ortaya çıkmaya başlayabiliyor.
Önlem alınırsa alınan önlemlere göre maruz kalınan civa azalacak. Amalgam dolguları hastaya zarar vermeden çıkarabilmek için bir protokol geliştiren IAOMT, bu bahsettiğim önlemlerin etkinliğini ölçebilmek için bir test yapmış. Gerçekten de alınan her ek önlemle birlikte hastanın ve hekimin maruz kaldığı civa azalıyor.
Bir de işlem öncesinde genel sağlık durumuna yönelik olarak yapabileceğimiz şeyler de var. Bunların da yardımıyla önlemlerin alınabildiği durumda çıkarttırmanın uzun dönemde daha faydalı olacağına inanıyorum.
Tabi her zamanki gibi hastanın durumunu da dikkate alarak karar vermek daha iyi olur.
2. 20+ yıllık amalgam dolgular zaman aşımına uğrar mı?
– Yapılan bir deneyde bir eski ve bir yeni amalgam kıyaslanmış.
– Bir hekimin kendi yaptığı ölçümler
– IAOMT videosu
3. 40 yıllık amalgam dolgum var, diş hekimi zararı yok dedi, doktorum çıkart dedi. Ne yapmalıyım?
Bu hastayla ilgili ek bilgi: Dolgunun çıkartılmasını öneren doktor ‘fitoterapi, GAPS diyeti, acil ve yoğun bakım uzmanı’. Hastanın el parmaklarında gerginlik, kapatamama, eklem noktalarında şişme ve zaman zaman da ağrı var.
Bu hastamızın kronik şikayetleri var. Amalgamları çok eski ama az evvel dediğim gibi ne kadar civa salınımı yaptıklarını kesin olarak söylemek zor. Eğer attığı adımlara rağmen bir türlü ilerleme kaydedemiyorsa dolgulardan kurtulması faydalı olabilir. Tabi bu tek başına bütün sorunları çözmeyecektir ancak vücudun yükünü azaltacaktır. Sonrasında da vücutta depo edilmiş olan civa artık atılmaya başlayabilir.
4. Ben 2012 tanılı ama 2017’den beridir ilaç tedavisine geçilen bue MS hastasıyım. Dişlerimdeki cıva amalgam dolgu, bunu nasıl çıkarttırabiliriz? İlaçla alakalı dişlerimin içinde tartar da oluştu, ara ara temizletiyorum ama ne yapmalıyım?
MS hastalarında amalgam dolguların sökülmesinin olumlu değişimler sağlayabildiğine dair çalışmalar var. Tabi faydadan çok zarar getirmemesi için azami dikkat göstererek dolguların sökülmesi gerek. Söküm öncesinde hastanın genel durumunun dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ve gerekirse takviyelerle desteklenmesi de faydalı olacaktır. Güvenli sökümün nasıl olması gerektiği konusunda ayrıntılı bir yazım var, web sitemde bulabilirsiniz. İnstagram hikayelerimde de ara ara fotoğraflarla anlatmaya çalışıyorum. Sizi sıkmama adına burada anlatmayacağım.
İlaçla alakalı dişlerinde tartar da oluşuyormuş bu hastamızın… İlaçların sistemik etkileri diş talı oluşumunu kolaylaştırıyor olabilir ancak ne olursa olsun tartar oluşması için gıda artıklarının dişlerin üzerinde kalması gerekiyor. Bu yüzden doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımını mutlaka öneriyorum. Diştaşı oluşumuyla ilgili başka sorular da olduğu için bu konuya geri döneceğim…
5. Bütüncül tedavi sunan diş hekimine ulaşım imkanı yoksa amalgam dolguları çıkarttırmak mı mantıklı yoksa kalsın mı?
Kalsın veya hasta hekimden talepte bulunsun.
6. Amalgam dolgu alternatifi nedir? Beyaz dolgular ‘bisfenol A’ içerir, sağlıklı alternatif ne olmalı?
Kompozit dolgulardan BPA salınımıyla ilgili çeşitli çalışmalar var. Tespit edilen oranlarda farklılık olabilse de genelde bu çalışmalarda ilk saatte, 3. Saatte tükürükte BPA miktarında artış tespit ediliyor. Bu miktarsa bazı araştırmalarda henüz bilinen östrojenik faaliyet gösteren değerin altında bazılarında da üstünde çıkmış (yanlış hatırlamıyorsam). 24 saat sonunda bu artış ortadan kalkıyor. Bazı çalışmalarda bazı kompozit markaları için bu artış tespit edilirken başka markalarda artış görülmemiş. Bu tükürükteki artış kandan da izlenmeye çalışılıyor ama kanda artış bulunamıyor. Yani henüz elimizde çok net bir bilgi yok bu konuda. Dışarıdan da BPA aldığımız için bunun ne kadarı dolgulardan kaynaklanıyor bilemiyoruz. Şu anda bu konudaki araştırmaları derlediğim bir yazı üzerinde çalışıyorum, önümüzdeki günlerde okuyabilirsiniz. Yeni bilgiler edindikçe de paylaşmaya devam ederim. Eğer kompozit dolgu yapılacaksa BPA içermediği söylenen markalar tercih edilebilir. Bunlardan bazılarını listeleyen bir araştırma vardı elimde, hatta geçenlerde paylaşmak istemiştim ama kaydetmediğimi farkettim. Onu bulur bulmaz paylaşacağım… Ayrıca dolgu yapıldıktan hemen sonraki birkaç saat sürekli tükürmeye çalışmak önerilmiş bu araştırmalarda…
Dolgu için kullanılabilecek birçok malzeme var ancak bunların bazıları flor içeriyor, bazıları kompozit kadar dayanıklı değil. Dolgunun sızıntı yapmaması dişin uzun dönem sağlığı açısından önemli. Bu açıdan bakınca kompozite alternatif olabilecek başka bir malzeme aslında seramik dolgular. Seramik aslında diş hekimliğinde kullanılan bilinen en biyouyumlu malzeme. Bu dolguların dezavantajları, ölçü alınıp ağız dışında hazırlanmasının gerekmesi. Yani iki aşamalı bir işlem gerektiriyor. Ancak yandaki dişlerle, üst dişlerle uyumu tabi ki oldukça iyi oluyor. Yalnız yine kompozit esaslı malzemelerle yapıştırılması gerekiyor ancak tabi ki bu yapıştırıcının kalınlığı çok çok az olduğu için maruz kalınan miktar da minimal olacaktır. Tabi kompozit kadar uygun fiyatlı bir seçenek olmadığını da belirteyim.
Nispeten yeni başka bir malzemeyse Ormocer dolgular. Uygulanış biçimi aynı kompozitteki gibi ancak içerik olarak kompozitteki şüpheli maddeleri içermiyor. Aslında ormocer’in açılımı organik olarak modifiye edilmiş seramik anlamına geliyor ve bildiğimiz anlamdaki seramikler gibi fırınlanmasa da seramik yapı taşlarından oluşan bir malzeme.
Çalışmalarda da dokuda daha az tepkiye sebep olduğu görülmüş. Ben kompozit dolgu alternatifi olarak bu dolguyu kullanıyorum. Muayenehanemde BPA içermeyen bir kopozit bulundursam da kenarda yatıyor diyebilirim.
7. Kızıma Cuma günü dolgu yapıldı, bir dişin çürüğü çok derindi. Beyaz dolgu istedim ama doktor ısrarla bu derinlikteki dişlere amalgam yapıyoruz dedi. Yoksa daha sonra ağrı oluyor dedi. Bu ilk yapılan dolgulardan ve zararsız dedi bir de. Öylece yaptı dolguyu. Okullarda yapılan florür uygulamasını da destekledi, zararı yok dedi. İçim buruk. 9 yaşında yenisi gelecek ama 3 yılı var daha, bir de alt süt dişleri çıkmadan arkasından büyümüş dişleri hemen çıkartmak gerekir mi? Dolgudan sonra aldırtmadı kızım. Doktor alınması gerekir yoksa yamuk büyür dedi.
Derin dolgulara amalgam yapılmalıdır diye bir kural yok. Belki kompozitlerin ilk çıktıkları dönemlerde dişe bağlantıları bu kadar iyi değilken daha çok sorunla karşılaşıldığı için bu kanı yayılmış olabilir. Ama şunu söyleyeyim, amalgamın tamamen yasaklandığı ülkeler var, ülkemizde de hiç amalgam dolgu yapmayan nice hekim var. Amalgam dolgunun yapılması kompozit kadar teknik hassasiyet gerektirmediği için yani aslında süslemeden söyleyecek olursak çok daha kolay olduğu için tabi bazı hekimler zor durumlarda onu tercih ediyorlar. Ben size işin başka bir yönünü söyleyeyim. Çok fazla amalgam dolgulu diş gördüğüm için şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki birçoğu aslında sorunlu oluyor. Amalgam durdukça genleştiği için genelde dişi çatlatmış ve bu çatlak hattından da çürümüş oluyor diş. Hele bir de diş kanallıysa kırılma noktasına bile gelebiliyor. Yani amalgamlar iddia edildiği kadar sorunsuz değil. Yalnızca büyük ihtimalle içindeki gümüşten dolayı siz ağrı sızı hissetmiyorsunuz.
Bu sorunun devamında annemiz şöyle sormuş, alt süt dişleri çıkmadan arkadan büyümüş dişleri hemen çıkartmak gerekir mi demiş. Doktor çekilmezse yamuk büyür demiş… Ben buna katılmıyorum. Genelde sürekli dişler içeriden bile çıksa dilin itmesiyle yerlerine gelirler ve süt dişleri de kendiliğinden düşer. Uzun süre bir hareket olmazsa yine gösterirsiniz isterseniz.
8. Düşmüş olan dolguya ne yapılabilir?
Burada sanırım amalgam dolgudan bahsediliyor. Benim anladığım kadarıyla toksisitesine karşı ne yapılabilir diye soruluyor… Yutulan bir amalgam dolgunun vücuttaki akıbeti ne olur bilemiyorum. Sindirilip parçalanabilir mi? Bakterilerin civayı indirgeyip formunu değiştirebildiklerini biliyoruz. Bağırsakta da benzer bir durum gerçekleşebilir diye tahmin ediyorum. Her halükarda bir önlem olarak, eğer yeni yutulduysa aktif karbon içilebilir. Tahminen birkaç gün içmekte fayda olabilir. Bol su içmek, kabızlık gibi bir sorun varsa magnezyum takviyesi ve bol lifli gıdalar tüketmek faydalı olabilir diye düşünüyorum. Ayrıca C vitamini, selenyum, çinko, e vitamini gibi metallerin atılmasında ihtiyaç duyulan vitaminlerin alınması düşünülebilir.
Biyolojik Diş Hekimi Tuğba Duymaz İnternet Sitesi
Dt. Tuğba Duymaz’ın amalgam dolgu ile ilgili kendi sitesindeki yazısı
Hamileler, Emzirenler ve Bebek Sahibi Olmak İsteyenlerde Amalgam Sökümü
Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
En Son Yorumlar