Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
Sıcak , daha da sıcak olurken, buzdolabının kapağında sıra sıra dizilmiş bizi bekleyen ,renk renk buz gibi meyveli soda şişeleri hangimizi cezbetmiyor ki ! Sodaları daha çok serinletici etkisi için içerken ,çok sağlıklı içecekler olduğunu düşünmüyoruz ama öyleler . Elbette market raflarındaki kafein , şeker , koruyucu , yapay renklendiricilerle dolu olanlardan aynı şekilde bahsedemiyoruz.
Bu şişeleri evde hazırlamayı hiç düşündünüz mü bilemiyorum ama kolay , eğlenceli bir yolu var bunun . Üstelik yazın en sevileni karpuzla ve böğürtlenle denedim oldukça lezzetliydi.Diğer mevsim alternatiflerinden çilek , ahududu , zencefilli versiyonları da size ilham verebilir. Ev yapımı sodalar için ihtiyacımız olan tek şey sabır . Geri kalanlar meyve , şeker , su ve fermentasyonu başlatacak bir başlangıç.Bu başlangıç peynir altı suyu olabileceği gibi , vegan arkadaşlarımız için zencefilden yapılan bir başlangıç da olabiliyor. Zencefilin tadını bu tarz içeceklere çok yakıştırdığımdan benim izlediğim yol da bu oldu . Bunun dışında 1 litrelik kavanozlara ve ağzı tel klipsli şu ince dar boyunlu şişelere de ihtiyacımız olacak. Fermentasyonda olmazsa olmazım sirke yapımlarımda da kullandığım şu benim meşhur sarı tülbent parçalarım yerine kapkek kağıtları hatta kağıt havlu bile olur ve bağlamak için paket lastiği.
Neden içeceklerde de fermentasyonla uğraşıyoruz ? Saurkraut , sirke ve daha pek çok fermente yiyeceği hep birlikte yaptık . (detaylı arama için bkz) Ancak konuyla yeni haşır neşir olanlar için olup biteni kısaca tekrar üstünden geçelim. Lakto fermentasyon yöntemi tamamen doğal , geleneksel bir yöntem olup sağlığımız için hatırı sayılır faydalar barındırıyor. Meyvedeki şeker ortamda , havada , evimizde doğal halde dolanıp duran bakterilerin mesaisiyle laktik asite çevriliyor .Bu kimyasal reaksiyon sonucu bağırsaklar özellikle de sindirim sistemimiz bayram ediyor. Sindirimin bağışıklığımızdaki hayati önemini artık herkes söylüyor . Böylelikle enzimler , probiyotikler ve mineraller gibi tüm besleyici unsurları bünyeye sokabiliyoruz.
Markette neler oluyor ? Fermentasyon olmadığı için karbondioksit sonradan ekleniyor ve daha bir çok şey.
Evdeki üretim bize nasıl yetecek ? Yetmeyecek . Şişe şişe içemeyiz evet. Ana içeceğimiz her zaman su olacak , olmalı .Hani şu içmeyi hep unuttuğumuz su. Bu tür içecekler bizlere sağlıklı alternatifler sunmak için varlar zaten.
Peki ya şeker ? Pekmez , agave , bal ,şu bu olmaz mı. Olmaz demek için önce denemek gerekir elbette ama zaten 1 haftalık sabır isteyen bu süreci aylara uzatmak isteyen çıkarsa deneyebilir . Evet bu tatlandırıcılar süreyi çok ciddi uzatıyor. Zaten kısıtlı olan zamanlarımızda uygulanabilir yöntem gibi gözükmüyor. Hindistan cevizi şekeri ile deneyen olursa beri gelsin. Öte yandan şekeri biz değil çoğunu bakteri kardeşler yiyorlar . Beslenmek için yemek zorundalar .
Fermentasyon süresinin başladığını nasıl anlarız ? Bakarak ve tadarak . Minik baloncuklar gözükmeye başladılarsa fermentasyon başlamış demektir. Sonraki kısımda tadarak ,kendi damak zevkimize uygun olanı yakalıyoruz ve fermentasyonu sonlandırıyoruz.
Ev Yapımı Fermente Meyve Sodaları için Zencefilli başlangıç tarifi de bir sonraki yazının konusu olsun o halde.
Malzemeler
4 su bardağı karpuz (küçük küpler halinde doğranmış)
1/2 su bardağı şeker(125 ml)
bir çimdik tuz
1/4 su bardağı peyniraltı suyu (whey) ya da 1/4 su bardağı zencefilli başlangıç
2 litre temiz içme suyu
Yapılışı
Şekeri tamamen eriyene dek suyla iyice karıştırın ya da şeker eriyene dek su ve şekeri kaynatıp , soğutun.
Karpuzları blenderda püre yapın.
Suyunu ve lifini süzerek ayırın. Yaklaşık 2 su bardağı kadar karpuz suyu elde edeceksiniz.
Şekerli su , peyniraltı suyu ve karpuz suyunu bir cam kavanozda karıştırın ve tülbentle vs .kapatın.
Kavanozu 2-10 güne kadar tezgahın üzerinde oda ısısında bekletin. Ne kadar çok uzun bekletirseniz bakteriler şekeri tüketeceğinden şeker ilavesi yapmanız gerekir. Fermente süresince günde 1 kez kavanozu sallayarak üzerinde yapı oluşmasını engelleyin.
Sürenin sonunda sodanızı ince ve dar boyunlu , hava almayan bir cam şişeye aktarın.
Sodanızdaki baloncukların bu esnada giderek arttığını göreceksiniz. Şişeler dışarıda durduğu sürece arada gazını alın . Açarken etrafa saçılmaması için önlem alın .Buzdolabına girdikten sonra fermentasyon epey yavaşlayacak .
Evdeki tüm katkı maddeli şişeleri atmaya başlayabilirsiniz.
Buz , limon ya da nane ilavesiyle içime hazır olan sodanız , muhteşem lezzetiyle sizi serinletmeye ve sağlık vermeye hazırdır.
Afiyet Olsun
Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
En Son Yorumlar