Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
Ev yapımı fermente içecekler ( gazlı meyve sodaları , biralar ) yapabilmek için fermentasyonu başlatacak bir başlangıca ihtiyaç duyarız. Bu başlangıç peyniraltı suyu olabileceği gibi fermente zencefil de olabiliyor . Nasıl oluyor da oluyor dersek , oldukça kolay ve neşeli bir süreç bu da . Ev halkı dışında evde canlı bir şeyleri besliyor olma durumu sizce de eğlenceli değil mi ? Aynen ekşi mayadaki gibi zencefilimizi de besliyoruz . İhtiyaç duyacağımız tek şey zencefil , şeker, temiz içme suyu. Kalanı , bağırsak dostları kısa sürede halledecekler zaten.Tarif fermentasyonun kitabını yazanlardan http://nourishedkitchen.com.
Organik zencefil bulma şansımız olmadığı için kabukları soyuyoruz ve bolca rendeliyoruz. İhtiyacımız kadarını kullanıyor , kalanı kapaklı küçük bir cam kavanozda buzdolabında muhafaza edebiliyor ve yeni tariflerde kulanabiliyoruz.
Şekerle ilgili çekincelere karpuz sodası yapımında değinmiştim . 5 gün sürecek maceraya başlayalım o halde.
Malzemeler
2 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil
2 tatlı kaşığı şeker
2 cup temiz içme suyu ( 1 cup 250 ml)
Yapılışı
- gün – Kavanoza tüm malzemeleri koyup şeker eriyene dek karıştırın. Ağzını tülbent , kağıt havlu , kapkek kağıdı vs malzemeyle hava alabilecek şekilde örtüp , etrafını paket lastiği ya da iple bağlayın. Mutfak tezgahının üstünde başka fermente gıdalarınız varsa onlardan uzakta bir yerde bekletmeye başlayın.
- gün – (24 saat sonra ) Kavanoza 1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyerek besleme yapın. Yine karıştırıp üzerini hava alacak şekilde örtüp bekletmeye devam edin.
3. 4.5.günlerde de aynı beslemeyi sürdürün.
5.günün sonunda kavanozun üzerinde beliren baloncukları gördüğünüzde zencefilin fermente olduğunu anlayacaksınız.
1 litrelik sıvıya 1/4 cup bu başlangıçtan koyarak evde meyveli gazlı içecekler yapabilirsiniz. Karpuzlu Sodanın yapılışını buradan görebilirsiniz.
Zencefili bir kez fermente ettikten sonra başka tariflerde kullanana kadar buzdolabında cam kavanoz içinde kapalı halde saklayabilirsiniz. Bunun için haftada 1 kez 1 çorba kaşığı zencefil , 1 çorba kaşığı şekerle beslemeyi sürdürmeniz gerekir.
Tekrar kullanmak istediğinizde dolaptan dışarıya çıkarıp , oda ısısına geldikten sonra tarifte başa dönerek kendilerini yeniden canlandırabilirsiniz.
Beslemeleri , evin küçükleriyle birlikte oyun / deney haline getirerek, onlara bir “bağırsak dostları masalı ” uydurup olaya daha da heyecan katabilir , finaldeki baloncuklar ve patlayan renkli sodaları içerken eğlenebilirsiniz.
Afiyet Olsun
Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
En Son Yorumlar