Günümüzün  üretimden uzaklaşmış modern mutfaklarında fermente gıdaların dünyasını keşfe çıkmak müthiş heyecanlı bakınca. Kvass Rusça maya anlamında. Rusların tüm dünyaya yayılan geleneksel içkileri. Esasen buğday ya da çavdar ekmeğinin mayalanmasıyla elde ettikleri bir içecekmiş ve antik çağlardan bu yana süren bir gelenek. Pancar kvass ta mevsim itibariyle pazar tezgahlarında sıkça gördüğümüz pancarla yapılan bir mayalı  türü. İlk kez sevgili Ulli‘den duydum. Pancarın o topraksı tadına vurgun olan ben kaç zamandır gözüme kestirmiştim yapmayı. Geçtiğimiz ayı detoxla geçirince denemek için de bir fırsat doğmuş oldu. Artık buzdolabı rafımda kefirimle her daim el ele kol kola kardeşçe yaşıyorlar. Bu mucivezi içeceğin de diğerleri gibi düzenli kullanımı tavsiye ediliyor. Yapımı oldukça basit , zahmetsiz bu süper  tonikle vitamin, mineral , bol bol probiyotik ,enzim almış olacaksınız. Üstelik bunun için tonlarca para da saçmak  gerekmiyor. Yapmamız gereken tek şey mevsiminde pancar almak.Günlük kvass içmekle kalmayıp Rus Borsh Çorbasına da kattım. Renk muhteşem , tadı nefis !

Ve işte Şalgam Suyuna karşı Kvass 🙂

Malzemeler

5 lt kapaklı cam kavanoz

2 kg organik pancar

Yarım su bardağı peyniraltı suyu

Yarım su badağı ev yapımı organik elma sirkesi ( olmasa da olur)

1 çorba kaşığı çekilmiş kaya  tuzu  ya da  himalaya tuzu

Yapılışı

Pancarları küpler halinde doğrayın ve kavanoza yerleştirin.

Peyniraltı suyu ,tuz ve sirkeyi ilave edin.

Kavanozun ağzına yakın yerine kadar suyu boşaltın.

Kavanozu kapağını kapatın ve beklemeye başlayın.

3-4 gün sonra tonik süzülüp şişelenmeye hazır.

Buzdolabında aylarca saklayıp her gün 1 bardak içebilirsiniz.

Notlar

Kavanozda kalan pancarları dökmüyor ,kavanozun dibinde süzdüğümüz kvastan bir miktar bırakıp üzerine aynı miktarlarda malzemeleri ekleyerek 2 kez daha kvass yapmak mümkün.

Kavanozda lahana turşusunda da gördüğümüz beyaz küfe benzer yapı  oluşursa bu bir problem değil. Temizleyip devam edin.

İçemez ya da hep aynı tadı almak istemezseniz bir kaç dilim zencefille , portakal kabukları , çekilmemiş kimyon ya da kakule ile çeşitlendirebilirsiniz.

Bağışıklık güçlendirici, sindirim dostu ve arındırıcı bu etkili iksirden vazgeçmeyin derim.

Şifa Olsun

 

IMG_4633

 

IMG_4634

 

IMG_4635