Profil resmimizin hakkını verip meraklısı için önce biraz geçmişe dönelim mi ?

John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Deneysel Terapötik Bölüm Başkanlığı yapmış olan Dr.Paul Talalay 50 yıllık araştırma kariyerinde kanserin önlenmesi ve tedavisi konularına yoğunlaşmış bir hekim.Bol sebze yemenin kanserden korunmadaki önemi zaten biliniyorken 1992 yılında Dr.Talalay’ın bir keşfi herkeste heyecan yarattı. Doktor, brokolinin içinden sülforafan adlı bileşeni ayrıştırdı. Sülforafan labaratuvar deneylerinde antikanser özellikler gösteriyordu. Deney fareleri üzerinde yapılan gözlemlerde %70 oranında kanser gelişirken sülforafan verilen farelerde bu oran %35 te kaldı. Fakat ortada küçük bir detay vardı. Kansere karşı koruma sağlayan sülforafan miktarı haftada birkaç kilo brokoli tüketimine karşılık geliyordu. Bu durumda 2 olasılık vardı. Ya sülforafan içeren daha iyi bir besin kaynağı bulmak ya da sülforafan takviyeleri.
Derken Dr.Talalay brokoli tomurcuğun yetişkin brokoliye oranla potansiyel olarak 50 kat daha fazla sülforafan sağlayabileceğini öğrendi. Neden potansiyel olarak? Aslında brokoli tomurcuğu sülforafan içermiyor.Her ikisinde de “mirosinaz” adlı enzimle tepkimeye girdiğinde daha fazla sülforafan açığa çıkmasını sağlayan bir bileşen olan glükorafanin bulunduğu anlaşılıyor.Çiğneme ya da parçalama yoluyla bitkinin dokusu bozulduğunda mirosinaz enzimi serbest bırakılıyor.Ve pişirmeyle bu enzim evet yok oluyor .Güzel haber bağırsaklarımızdaki bakteriler de glukorafanini parçalayabiliyorlar.

20160121_142216Sonraki aşamalarda Dr Talalay ve arkadaşları farklı brokoli türleri üzerinde araştırmalarını sürdürmeye devam ettiler.Farklı tohumlardan tomurcuklar alıp BroccoSprouts adlı bir ürün geliştirip satışa sundular. Derken başka bir gelişme oldu.Tesislerde çalışan ve bu ürünlerden kullanan ülserli bir çift tomurcukların kendilerini iyileştirdiğini söylediler. Brokolinin antibiyotik özelliği olduğu ve ülserle helicobakteri pylori adlı bakterinin ilişkisi zaten biliniyordu. Yeni olan bilgi ise saflaştırılmış sülforafanın 48 farklı bakteri türünü daha öldürdüğünün ortaya çıkmasıydı .Bu gelişme de heyecan yarattı. Çünkü helikobakter enfeksiyonu aynı zamanda mide kanseri için de risk faktörüydü.
Eminim brokoli serüveni gelecekte yapılacak insanlar üzerindeki diğer seviye deneylerle de sürekli güncel kalmaya devam edecek. Dr.Joe Schwarcz ‘ın Türkçeye de çevrilen “An Apple a Day” adlı kitabını okuduğumda da hissiyatımın özeti hep aynıydı: Yaşam bir mükemmellik üzerine zaten tasarlanmış. Bize kalan onu bozmamak sadece.Hepsi bu.

Tamam daha fazla brokoli yiyelim ama nasıl yiyelim ? Bunun için de birsürü deney yapılabilir tabi ama gerek var mı ? Kimyasalları işin içine karıştırmadığımız sürece yediğimiz herşey bize zaten fazlasıyla şifa değil mi ? Brokoliyi pişirdiğimizde de çöp yemiş olmuyoruz elbette. Pişirmede ilk tercih edilen yöntemin buharda 2 dk kadar pişmesi olacaktır .Genel yaklaşımım az ama öz yemek üzerine ve günlük diyetimizin düzenli bir parçası yapabilmekte. Ancak sözünü ettiğimiz şey dünyadaki bilinen en etkili 10 antikansorejenden biri ise ve kanser çağımızın gribiyse bunun için de en etkili yöntem çiğ olarak yemek. Böylelikle kanserle savaşan kanıtlanmış enzimleri maksimum seviyede alabilmek. Benim için en kolay uygulama, sıkıp yeşil sebze suları şeklinde içmek .Diğer bir yolu da Dr.Ümit Aktaş’ın şimdi burada vereceğim şahane tarifi. Asla çiğ yiyemem diyenlerin bunu tatması lazım. Alışınca pişmişi yemek zor geliyor desem!

Brokoliyi bu formda düzenli almayı kemik erimelerine karşı da önemsiyor doktorumuz. Hayvansal ürünlerden alınan kalsiyumun asidik özellik göstermesi , bitkisel kaynaklı kalsiyumları daha farklı kılıyor. Ayrıca tiroid nodüllerinde etkili olan selenyum için de harika bir kaynak.

Malzemeler

250 gr brokoli
1 organik limon
1-2 diş sarımsak

Yapılışı

Sarımsağı ezin . Brokoliyle birlikte rondoya koyun . Organik limonun o şahane kabuğunu içine rendeleyin. Suyunu da sıkın. Bir tutam da kaya tuzu ekleyin .Hepsini çekin. Cam kavanoza ağzı kapalı halde koyun.30 dk bekletip fermente edin . İster salatalara katın isterseniz de kaşık kaşık yiyebilirsiniz.

Siz brokoliyi nasıl yiyorsunuz ?

Şifa olsun.

 

20160121_145122