Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
Yurdum yabani nimetlerini sayfalarca yazsak bitiremeyiz. Şöyle bir merkezden uzaklaşıp biraz dağ,tepe ,orman, bayır gezmeyegörelim her biri bir yerden göz kırpıyor bize. Adaçayları , yabani kekikler , kuşların diktiği zeytin ağaççıkları , kapariler . Palamutbükü-Datça yolu üzerinde arabayı sağa çekmiş, pareosuyla dikenlerin arasında gezinen birini gördüyseniz O bendim 🙂 Yamaçlardan toplayarak biriktirdiğim kaparileri ve adaçayını , Çankırı’dan gelen bol mineralli tuzumu ve Palamutbükü pazarından aldığım sarımsakları buluşturunca ortaya bağırsaklara bayram yaptıran cinsten , yoğun aromalı ,bol baharlı , lezzeti ve şifası bol bir turşu oluverdi. Kapari ülkemizde de yetişmesine karşın çok ta bilmediğimiz , bir Yunan , bir İspanyol kadar hakkını veremediğimizi düşündüğüm bir lezzet. Faydalarını netten araştırırsanız şaşıracağınızı zannediyorum. MS ve kanser hastalıklarından tutun , diş,cilt, kan ,idrar ,regl düzenine dek uzanan , sayısız faydalar barındıran , vitamin , mineral ve antioksidanlarla dopdolu bu tomurcuklar. Yerde sürgünler şeklinde uzayarak azgın şekilde büyüyen dikenli bir çalı gibi ve tek tek elle toplanıyor .Karpuzcuklarına nazaran bezelye büyüklüğündeki tomurcuklarına daha çok aşinayız sanırım. Karpuzcuklar sahiden de minik karpuz görünümündeler . İçi kırmızı ya çekirdekleri var. Toplaması bile terapi gibi , bayılıyorum onlara .Daha koparırken bile barındığı şifa ve iyilik hali bedene akıveriyor. İşte bu duygusallığımdan dolayı da adı evde Datça Turşusu oldu .
Turşuyu adım adım kurmaya başlıyoruz :
1- Kaparileri çok iyi yıkayın.
2- Tomurcuk ve karpuzcukları ayrı ayrı kuruyoruz.
3- Çeşmeköy’de konuştuğum ninenin de önerisiyle kaparilerin aynı zeytin yapımındaki gibi 3 gün suyunu değiştirin.
4- Turşu kuracağınız kavanozu kaynayan suyun içinde 5 dk tıkırdatarak iyice steril edin , kurutun.
5-Salamurayı genel olarak turşular için önerilen 1 lt için 50 gr lik tuz oranıyla yapabilirsiniz ama ben yazlık imkanları elvermediği için tartarak değil de kaparinin sodyum oranının yüksek olduğunu da düşünerek 1 litre suya 2 çorba kaşığı kaya tuzu koyarak kurdum. .Tuzda kural iyotsuz olması , rafine olmaması.
6- Probiotik turşu için ihtiyacımız olan tek şey tuz , su ve sebze /meyve . Ama lezzetli turşular kurmanın sırrı içine konabilecek envai çeşit aromatiklerde hayalgücü ile sınırlı. Bunlar neler olabilir:
Karabiber , kişniş, hardal , kimyon , tarçın, taze zencefil tanelerinden (toz değil ) istedikleriniz ve de dereotu , maydonoz , defne ,adaçayı , biberiye , kereviz saplarından istedikleriniz. Sarımsak demirbaşımız. Tüm malzemenin salamura suyu altında kalabilmesi ve kıtır kıtır kalması için kavanozun ağzına en üste bir avuç asma yaprağına da ihtiyaç var .
Bense elimin altındakilerden 5-6 tane karabiber , 2 dal apartın bahçesinden kopardığım adaçayı , 4 dal kadar Palamutbükü pazarından dereotu , 6 diş soyulmuş bütün halde sarımsak , Knidia Eko Çiftlikte rastlaştığımız yere düşen limonlardan kabuğuyla birlikte sadece 2 dilim kadar , en üste de bahçedeki dut ağacının yapraklarından ve güzelim Murdala koyunun renkli taşlarından kullandım.
7- Kapariler , kavanoz , salamura ve aromatikler de hazırsa sıra geldi hepsini buluşturmaya . Salamura hariç herşeyi katmanlar halinde sıkıca kavanoza yerleştirin. En üste birazcık boşluk kalacak şekilde de salamura suyunu boca edin. Evet artık kapağını sımsıkı olmayacak şekilde kapatıp , ışık görmeyen bir yere kaldırabilirsiniz. Çok sıkı kapanırsa gaz çıkışları olacağından sıkıntı olabilir. Aynı şekilde taşmalar yaşanmaması için de salamura suyunu ağzına dek doldurmuyoruz. 5 gün -1 hafta gibi baloncukları takip etmek çok eğlenceli. Baloncuklar doğru yolda olduğumuzun işareti de .Arada tadarak kaparileri çok yumuşatmamaya çalışalım. Tamamdır dediğimiz noktada artık buzdolabına transfer ediyoruz.
İşte gözümüzde herşeyi pek bir büyüttüğümüz probiyotik turşu yapımı budur . Şimdi gelsin nefis salatalar , taratorlar , balıklar , soslar , marinasyonlar .
Senin adınla ilk turşuyu kuran ben miyim bilmiyorum ama tüm yaşattıkların için teşekkürler Datça’m.
Güzelliklerin tüm ihtiyacı olanlara ve bana afiyet , şifa olsun.
Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
En Son Yorumlar