Diş hekimi Weston Price, diş kökü kanalları ve hastalık arasındaki ilişkiyi anlayan ilk tıp araştırmacılarındandı. Bu kanalların bedenin sistemik sağlığını tahrip potansiyelini görmüş, kronik hastalık gelişimine yol açabileceğini anlamıştı. Bugün çoğu hekim diş kökü kanallarının enfeksiyon kaynağı olarak bağışıklık sistemini zayıflattığını ve sistemik sağlığı bozduğunu kabul eder.

Peki ama… Madem diş kökü kanalları ile hastalık arasındaki ilişki bugün net olarak ortaya konmuş durumda, acaba bu kanallar kansere de yol açıyor olabilir mi?

Diş Kökü Kanallarında Oluşan Sekonder Enfeksiyonlar

Kanal tedavisinde hasarlı dişteki sinirler ve çürümüş alan alınıyor biliyoruz ki. Teorik olarak, bölgenin dezenfeksiyonunda kullanılan kimyasal solüsyonun burada kalıp da ileride yine enfeksiyona yol açabilecek tüm bakterileri temizlemesi lazım. Peki ama oradaki tüm bakterilerden kurtulmak gerçekten mümkün mü?

Kanal tedavisi ile aslında hayat memat meselesi olan bir probleme yara bandı yapıştırıp bırakmış, dahası, yaklaşmakta olan esaslı sağlık sorunlarını sadece bir miktar ertelediğimizle kalmış oluyoruz. Ne yazık ki dişçilikte diş eti içinde kalan enfeksiyöz mikrop, mantar ve virüs gibi ajanların tamamen dezenfekte edilebildiği gibi yanlış bir kanı hakim. Oysa sterilizasyon için kullanılan bu kimyasalların hiç ulaşamadığı kilometrelerce uzunlukta mikroskopik tübüllerle kaplı ağzımız.

Yapılan deneylerde dezenfektan sodyum hipoklorit uygulanan alanlardaki patojenik bakterilerin %50’sinin olduğu gibi kaldığı görülmüş. Denkleme insan hatası faktörünü de eklersek, kanal tedavisinden sonra ortaya ikincil komplikasyonların çıkmaması zor görünüyor.

Diş Kökü Kanalları Zararlı Anaerobik Bakteriler Barındırıyor ve Antibiyotik Direncine Yol Açıyor

Diş hekiminin kapattığı dişte oluşan oksijensiz ortam, zararlı anaeorobik bakterilerin üremesi için ideal koşulları sağlıyor. Bu bakteriler tarafından salgılanan toksinler bu defa vücudun hem komşu hem de uzak bölgelerine nüfuz ediyor. Bir çalışmasında Diş Hekimi Stuart Nunnally, üç yıl süreyle izlem yaptığı kanal tedavisi görmüş 87 hastanın hepsinin sağlığında bozulma yaşandığını bildiriyor.

doctors_group_label

Dr. Issels ve kliniğinde çalışan diğer hekimler

Dünyaca ünlü kanser tedavisi uzmanı Dr. Josef Issels, tedavi protokolünün bir parçası olarak kanserli tüm hastalarının ölmüş dişlerini çektirmeleri şartını koşan ilk hekimlerden. Kitabı Kanser: İkinci Görüş (Cancer: A Second Opinion)‘da anlattığına göre, 40 yıl boyunca gördüğü 16,000 kanser hastasının %90’dan fazlası kliniğe ilk adım attıklarında ağızlarında iki ila on ölü diş taşıyorlarmış. Gayet ikna edici kanıtlarla, ağızda çekilmeden bırakılmış ölü dişlerin insanlarda kanser oluşturacak denli çok toksin üretebildiğini öne sürüyor kendisi.

Her derde bir ilaç psikozundan çıkamadığımız bu dünyada antibiyotikler de kanal tedavisinin standart parçası olarak çıkıyor karşımıza. Ortadan kaldırılmak istenen bakterilerin diş köküyle ilişiği kesildiği gibi, antibiyotiğin sorunlu alana ulaşmasını sağlayacak dolaşım sistemi veya kan akışı ile de yolları ayrılmış oluyor. Bunun sonucunda da sağlıklı florayı destekleyecek bakteriler ortadan kaldırılmış, zararlı bakteriler de ilaca daha dirayetli hale gelmiş oluyor.

Diş kökü kanallarıyla bağlantılı olarak oluşan bakteriyel enfeksiyonlardan bazıları şunlar:

Enterococcus feacalis: İdrar yolları enfeksiyonları ile ilintili bakteriler bunlar ve aynı zamanda antibiyotiğe dirençli bakteri çeşitlerinin de başında geliyorlar.

Pseudomonas: Bu bakterilerle enfeksiyon halinde görülecek semptomlar için bağışıklık sisteminde zayıflama, pnömoni, kan enfeksiyonlarını ve bazı durumlarda ölümü sayabiliyoruz.

Staphylococci: Stafilokok enfeksiyonlar olarak da bilinen bu bakteriler cilt enfeksiyonlarının yanısıra pnömoni, kan zehirlenmesi ve toksik şok sendromuna yol açıyor.

Streptococci: Et yiyen bakteri diye de bilinen streptokok bakteri popülasyonları strep boğaz ağrısı, ağrı, ateş, göz kararması/sersemleme, şişlik, zihin karışıklığı, kan basıncında anormal değişimler ve toksik şok sendromu ile ilişkilendiriliyor.

Kanal Tedavileri Kronik Dejeneratif Hastalık Riskini Arttırıyor

Dr. Weston Price 1900’lerde, insandan aldığı enfekte dişleri başka hayvanların vücuduna yerleştirerek yaptığı araştırmalar sırasında ilginç bir keşifte bulunuyor. Diş diyelim tavşanın deri altına yerleştirildikten kısa süre sonra hayvanda da dişin eski sahibi neden muzdariptiyse aynı kronik sağlık sorunu ve hatta ölüm oluşuveriyor. O yüzden, vücutta sistemik disfonksiyonu yaratan salt bakteri mevcudiyeti değil, aynı zamanda bu bakterilerin ürettiği toksin konsantrasyonu diyoruz.

Dr. Price’ın diş kökü kanallarının sistemik sağlığa etkisiyle ilgili çalışmaları sayesinde bugün artık bunların ne tür sağlık sorunlarını başımıza sarabileceğini biliyoruz:

  • Kalp-damar hastalıkları
  • Vücutta yarattığı enflamasyona bağlı ağrı ve sızılar
  • Beyinle ilgili hastalıklar
  • Sinir sistemi hastalıkları
  • Bağışıklık sisteminde zayıflık
  • Diyabet
  • Kanser

Ağız Hijyeninizi İyileştirmeye Bakın

Kronik hastalıklara veya kansere yakalanma riskini azaltmak için atabileceğimiz ilk adım diş ve diş etlerini sağlıklı, çürüksüz tutmak. Bunu nasıl yapabiliriz peki?

– Dişler düzenli şekilde günde en az 2 defa fırçalanacak
– Diş ipi kullanılacak
– Mümkünse diş fırçası her 3 ayda bir değiştirilecek
– Dildeki ölü hücreler ve bakteriler özel bir aletle veya kaşık kenarıyla kazınarak alınacak
Flor ve kimyasal içermeyen diş macunu kullanılacak
– Asitli yiyecek ve içecekler fazla tüketilmeyecek
– Temiz/arıtılmış su ile hidrasyon sağlanacak
– Sağlıklı beslenilecek

Kanser Riskini Azaltmak için Şu Ağız Sağlığı İpuçlarından da Yararlanabilirsiniz

İyi ağız ve diş sağlığı için önerilen normal uygulamaların faydalarına aşina olabilirsiniz, fakat bir de 3,000 yıllık denenmiş yöntemler var ki, bunlara da bir göz atmak isteyebilirsiniz:

Ayurveda Tıbbı: Ağız ve diş sağlığının bozulmasından kaynaklandığı bilinen 30 tip sistemik hastalığı önlediği ve başarıyla geçirdiğine inanılan bütüncül sağlık uygulamaları.

Ağızda Yağ Çekme: Uygulanabilecek iki yağ çekme tekniği var. Graha gandusha ve kavala graha adı verilen tekniklerin her ikisinin de baş ağrılarını geçirdiği, astım, diş eti kanamaları, boğaz ağrısı ve diş çürüklerini ortadan kaldırdığı söyleniyor. Sade yağ, susam yağı veya hindistancevizi yağı kullanılabilir yağ çekme işlemi için.

Eterik (Esansiyel) Yağlar: Eterik yağlar hergün kullanıldıkları takdirde ağız boşluğunda patojenik bakteri birikimini önlemede son derece başarılılar, düzgün kullanıldıkları takdirde de sağlığa olumsuz herhangi bir etkileri yok. Çayağacı, karanfil, meyan kökü, tarçın, zerdeçal, maydonoz ve neem yağları kullanılarak ağız sağlığınızda harikalar yaratabilirsiniz.

Probiyotikler: Probiyotik özellikte yiyecek ve içecekleri diyetinize dahil ederek kanser yapıcı bakterilere karşı sağlam bir defans oluşturabilirsiniz. Vücudun asit-baz dengesini düzeltici kombu çayı, sauerkraut ve kefir tercih edebilirsiniz.

Yeşil Çay: Sağlığa faydaları iyi bilinen bir bitki yeşil çay. Vücuttaki enflamasyonu gidermeye yardımcı mikronutrient ve antioksidanlardan zengin. Enflamasyon azaltıldığı takdirde kalp-damar hastalıkları, obezite ve kanser riski de azalmış oluyor.

Biyolojik Diş Hekimleri ile Çalışın

Sağlığınızı biyolojik bir diş hekiminin güvenli ellerine teslim etmenizde fayda var. Bunun için kendinize Uluslararası Ağız Tıbbı ve Toksikoloji Akademisi (IAOMT) veya Uluslararası Biyolojik Diş ve Tıp Hekimliği Akademisi (IABDM) onaylı çalışan bir hekim bulun. Ayrıca size yakın çalışan diş hekimlerinin bir listesini görmek için Bütüncül Diş Derneği’nin internet sayfasına bakabilirsiniz.

Modern dişçilik uygulamalarından cıva amalgamlı dolgular, kanal tedavileri ve flor kullanımının vücut için yarattığı tehlikeleri literatürden tam 250 bilimsel çalışma ile destekleyerek hazırladığı Rooted adlı belgeselle Dr. Robert Gammal’a kulak vermek isteyenler aşağıdaki 1 saatlik videoyu izleyebilir.

 

jockers

Dr. David Jockers

Kayropraktik hekim, fonksiyonel beslenme uzmanı, egzersiz fizyoloğu. ABD’de Exodus Sağlık Merkezi’nin sahibi.

Dünyanın önde gelen sağlık sitelerinden “The Truth About Cancer,” “Organic Lifestyle Magazine” ve “PrimalDocs” için yazılar kaleme alıyor.

Güney Afrika Doğal Tıp Dergisi’nin uzman panelinde yer alıyor. İnternette ve basılı dergilerde yayımlanmış sağlıkla ilgili 1200’ü aşkın makalesi var.

Ayrıca en iyi satanlar listesine girmiş “SuperCharge Your Brain” adlı kitabın yazarı.