‘Tiroid hastalığı çok rahat tespit edilebilen bir hastalıktır’, der konvansiyonel tıp ve bu koca bir yalandır. Gerçek şu ki, düzgün test edilmediğinden hastaların yarısı teşhis dahi almıyor. Kanda TSH (Tiroid bezini uyarıcı hormon) seviyesine bakan testin tiroid hastalığı tespitinde pek bir işe yaramadığına dair çok yazılır çizilir oldu. Bilgi yayılmaya başladı ve gitgide daha fazla hekim TSH yerine “serbest T3”e bakar oldu. Tiroid durumunu anlamak için bu kesinlikle daha iyi bir ölçüt, lakin bazı kadınlar için bu test de yeterli olmayabiliyor. Şimdi size sağlık durumunuzla ilgili daha fazla ipucu verecek iki testten daha bahsedeceğim. Bu bilgiyi özellikle doğum kontrol hapı kullanan, hormon replasmanı yaptırmış, hormon bezeli et ürünleri tüketmekte olan veya plastik damacana veya pet şişeden su içenlerimizin dikkate almasında fayda var.

Tahlil yaptırmak kritik önemde, özellikle de kadınsanız. Tiroid hastalığının kadınlarda çok daha yaygın olduğunu biliyor muydunuz? İşin acı tarafı hekimlerin kadınların yaşadığı belirtileri adet dönemlerine, menapoza, duygusal veya aile içi problemlere veya kötü beslenmelerine bağlamaları. Kadınsanız tiroid yerine yanlışlıkla römatoid artrit, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, depresyon veya psikiyatrik bozukluklardan biriyle teşhis edilmeniz yüksek olasılık. Tabii durum böyle olunca da gelsin bir dolu birbirinden kuvvetli ilaç; psikiyatr, ağrı uzmanı, römatolog tetkikleri ve yıllarca çekilecek acı, ağrı ve yapılan bir dolu masraf…hepsi de işin başında ciddiye alınmadığınız veya düzgün tahlil yapılmadığı için!

Bu mühim testlere geçmeden önce bilmeniz gereken önemli bir ilişkiden de bahsetmem lazım. Plastik damacana veya pet şişeden su içmek veya doğum kontrol hapı kullanmak vücudunuzdaki östrojen hormonu seviyelerini yükselttiğinden hipotiroidizme yol açabiliyor. Aynısı menapoz için satılan ve aynı sentetik estrojenler kullanılarak hazırlanmış ilaçlar veya marketten aldığınız, büyüsün diye estrojen enjekte edilmiş hayvandan elde edilmiş konvansiyonel et ürünleri için de geçerli. Her ne yolla almış olursanız olun bu hormonlar vücudunuzun östrojen seviyesini arttırıyor. Östrojen fazla olduğunda, aktif tiroid hormonunuza bağlanacak gereğinden fazla taşıyıcı veya taksi oluşacağından, enerji alıp hayata dönmek için bekleşen trilyonlarca hücreniz tiroidsiz kalıyor.

Kan dolaşımınızdaki bu sözünü ettiğim taksilerin bilimsel adı “tiroid bağlayıcı globulin” veya kısaca TGB. Tirodinizi alıp vücutta dolaştıran ve hücreye geldiğinde de indiren özel taşıyıcı bu. Yüksek östrojen TGB seviyesini arttırıyor, o arttıkça da tiroid hormonu aktiviteniz düşüyor. Bunu önlemenin kolay yolu mu? Suyu cam şişeden içmek ve doğum kontrolü için başka yöntemler kullanmak.

Bu noktada TGB ve T4’ün (tiroksinin) yapışık ikiz gibi dolaştığını unutmamamız lazım. TGB yüksekse Serbest T3 düşecek, hipotiroidizm, yani aslında “tiroid hastalığı” ortaya çıkacak demektir. Bu duruma genellikle doğum kontrol hapları (veya iğnesi/bandı) ve menapoz için verilen (Estradiol, Premarin gibi) ilaçların kullanımı ve hatta karayılan otu, jenistein, diadzein, soyalı gıda destekleri ile soya sütü gibi östrojenik bitkilerin yüksek dozda alımına bağlı olarak östrojen seviyelerinin yükselmesi yol açıyor.

Ne kadar fazla östrojen alırsanız, aldığınızı yıkımlamanız o denli güçleşir. Hipotiroidizim veya “tiroid hastalığı”nın erken doğum, düşük doğum ağırlığı, düşük ve fötüsün nörolojik gelişiminde sorun oluşumu için risk faktörü olduğu unutulmamalı. Gebelerin veya gebelik düşünenlerin tiroid fonksiyonlarını optimize etmeleri bu yüzden büyük önem taşımakta.

Peki nedir bu 2 özel test?

TSH kan tahlili vücudunuzdaki tiroid hormonu seviyelerini göstermiyorsa daha iyi seçenekler neler? Gayet basit, ancak pek az bahsi geçen 2 testimiz var:

Seks Hormonu Bağlayıcı Globulin veya SHBG

Tavsiye Edilen Değer Aralığı: Kadın için <70 ve Erkek için <30

SHBG ölçümü için yapılan bir kan tahlili bu. “Seks hormonu”nun tiroid hormonuyla ne işi var peki? Öyle çok işi var ki, en azından kadınlar için. Erkeklerde fazla bir işe yaramıyor buna bakmak, o yüzden erkekler için SHBG ölçümüne gerek yok. Bu biyolojik gösterge 3 şeyle yükselir; östrojen, insülin veya tiroid hormonu. Doğrudan korelasyon gösterirler. SHBG düşükse, şu üç şıktan biri geçerlidir:

1. Östrojen azalmıştır
2. İnsülin seviyesi yüksektir (dikkat, diyabete götürür)
3. Tiroid hormonu düzeyi düşüktür

İşe östrojen seviyesi kontrolünden başlamak en iyisi ve bunun için de 24 saatlik idrar tahlili tavsiye ederim. Buradan östrojen düzeylerine bakılıp, normale çekilinceye dek değiştirilmeli. Ardından SHBG testi yeniden alınmalı. Hala düşük çıkıyorsa, tiroid hormonunuz az demektir. Bu noktada tiroid hormonu aldınız, buna rağmen SHBG değerleri yükselmiyorsa, “tiroid hastası” olduğunuz kesinleşti demektir.

Referans değerler değişiyor ancak bu noktada şunu bilmemiz yeterli; “düşük” SHBG dediğimde kadınlar için 70’in altı, erkekler için de 30’un altını kasdediyorum ve şayet durum buysa ya östrojen ya tiroid hormonunuz az demektir, veyahut da ikisi birden düşüktür. Doğrudan T4 veya NDT ilaçlarındansa, doğrudan T3 ilacı kullanımından fayda görebilirsiniz. Tiroid almak SHBG’yi aşağı çekmeye mutlaka yardım edecektir, ancak sizin için insülini azaltmak daha faydalı olacaktır. Quercetin, resveratrol ve bunun gibi besleyici öğeler gıda desteği olarak alınabilir.

Tiroid Bağlayıcı Globülin veya TGB

Tavsiye Edilen Değer Aralığı: 13 – 39 μg/ml

Kan dolaşımımızda kaç taksi var, bunu görmenizi sağlayan kan testi bu. Doğum kontrol hapları TGB’nizi arttırır; hap, iğne ya da bandı kullandığınızda kendinizi daha kötü hissetmenizin nedeni bu. Progesteron ilacı veya merhemi kullanmak bazılarınıza iyi gelebilir. Herhangi bir sağlıklı yaşam dükkanından girip merhem almak yerine doktorunuzdan biyo-özdeş hormon tedarik etmenizi tercih ederim. Çoğu kadın merhemdense “mikronize edilmiş” progesteron haplarından daha memnun kalıyor, ancak bu kişiden kişiye oldukça değişebilen bir şey. Biyo-özdeş olduğu müddetçe transdermal olarak kullanmanızda bir sakınca yok.

suzy

Suzy, kitabının 52. sf’sında sizlere hangi testleri yaptırmanız gerektiğini ve çıkması istenilen “normal” değil, optimum değerlerin ne olduğunu gösteriyor.

Hemen Şu An Ne Yapabilirsiniz?

Çaresiz değilsiniz. İyileşmek, vücudunuzdaki östrojen seviyesini azaltırken bir yandan da tiroid hormonu düzeylerini düzeltmek için yapabileceğiniz basit şeyler var. İşte benden size tavsiyeler:

1. Su şişelerinizi cama çeviriyorsunuz.
2. Mümkün mertebe açık çayırda otlatılmış, organik, serbest dolaşan hayvanın etini tüketiyorsunuz.
3. Yeni kitabım, Throid Healthy’den ediniyor, başka kimseden pek duyamayacağınız 300 sayfalık dudak uçuklatıcı bilgileri öğreniyorsunuz.
4. Malum “Hap” TBG’yi yükseltiyor, o yüzden farklı bir doğum kontrol yöntemi buluyorsunuz.
5. Saf T4 Levothyroxine ilaçları yerine T3 tiroid ilaçları veya kurutulmuş doğal tiroid (NDT) kullanma seçeneğine bakıyorsunuz.
6. The Throid Summit (Tiroid Zirvesi)’ni izliyorsunuz. 2014’ün haziran ayında Dr. David Brownstein ile birlikte 32 tiroid uzmanı, yazar ve doktoru konuk ettiğimiz internet üzerinden ücretsiz olarak izlenebilen bir zirve gerçekleştirdik. Hypothyroid Mom, Dana Trentini de bu zirvede sunum yapanlar arasındaydı. Haziran’daki ücretsiz oturumu kaçırdıysanız, buraya tıklayarak sunumları satın alabilir ve istedeğiniz zaman dinleyebilirsiniz.

En önemlisi de, sürekli dibe vurmuş, yorgun ve bezgin dolaşıyorken “başa gelen çekilir” veya “doktorum çok iyi bir insan, onun dediği gibi yapayım en iyisi” deyip durumu kabullenmeyin. Yaşamınızın ve sağlığınızın kontrolü sizin elinizde. Sağlığınızı siz savunacak ve kollayacaksınız! Doktorunuz için siz yüzlerce hastadan birisiniz sadece, oysa çocuklarınız ve eşiniz için siz özelsiniz, o yüzden kendiniz için en iyi olanı seçmek durumundasınız. Kendinizi tamamen sağlıklı, seksi ve enerji dolu hissedene kadar arayışınız devam etmeli, bundan daha azına razı olmak yok. Bu noktaya kadar her ne zorluk yaşamış olursanız olsun, yeni bir seçim yapıp kilolarınızdan kurtulabileceğinize, yeniden güzel görünüp hayalinizdeki yaşamı süreceğinize yürekten inanıyorum!

 

 

suzyySuzy Cohen Kimdir

Hayatını çok çeşitli sağlık konularını araştırmaya adamış ‘America’nın Eczacısı’ Suzy Cohen 15 yıldır köşe yazısı ve kitap kaleme alıyor. Dear Pharmacist adlı köşesinden her hafta milyonlarca okuyucusuyla buluşan Suzy’nin makalelerine ayrıca Huffington Post’tan ulaşabilirsiniz. Suzy bugüne kadar Good Morning America Health, The Doctor Oz Show, The 700 Club, The View ve The Doctors adlı TV programlarına katıldı.
Kitapları Amazon satış listesinde 1 numaraya ulaşan Suzy bugüne kadar milyonlarca kişinin komplike sağlık sorunlarını anlamasına yardımcı oldu.
Kitapları Thyroid Healthy ve Headache Free (kronik başağrısının tiroidinizin tam tedavi edilmemiş olduğunu gösterdiğini biliyor muydunuz?), Hypothroid Mom sitesinin de en beğendiği tiroid kitapları arasında yer almakta.

Bu yazı, Hypothyroid Mom sitesinden alınmıştır.