Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
San Francisco Bay Area sakinlerinden beş çocuklu bir biyokimyager anne, Dr. Katherine Reid’in TedX’te kızının diyetinden MSG’yi (monosodyum glutamat) elimine ederek otizmden kurtuluş öyküsünü paylaştığı konuşmayı (Türkçe altyazılı olarak) paylaşmak istiyoruz sizlerle.
Minik Brooke iki yaşında otizm belirtileri göstermeye başlıyor. Sözlü iletişim becerileri yaşıtlarının çok altında kalıyor, insanlarla normal iletişim kurmakta zorlanıyor. Tantrum dediğimiz sinir harpleri ve elbette kabızlık başta olmak üzere çeşitli sindirim sistemi sorunları öyküye eşlik ediyor.
Dr. Reid’in hücre biyologu eşi, kızındaki belirtilerden şüpheleniyor, araştırmaya girişiyor ve otizmin karakteristik hemen hemen tüm belirtilerini gösterdiğini görüyor. Pediyatristleriyle de görüşmeleri neticesinde bir psikologdan Brooke’un öğrenme kabiliyeti ile ilgili değerlendirme alınmasına karar veriliyor. Sonuçlar aileyi yıkıyor, ağır öğrenme özürleri gösteriyor Brooke ve sonuç itibariyle orta dereceli otizm teşhisi alıyor.
Kızının kendi dünyasında yaşadığını, sürekli aynı şeyleri tekrarlayıp durduğunu, örneğin saatlerce aynı yap-bozu yapıp yapıp bozduğunu ifade ediyor annesi. Obsesif-kompulsif bozukluk da gösteriyor Brooke; çocuk arabasında eve herhangi başka bir yoldan götürülmeye çalışıldığında ortalığı yıkıyor mesela.
Tahmin edilebileceği gibi kısa sürede Dr. Reid kendini otizm araştırmalarına veriyor, diğer pekçok ailenin de sıkıntısını çektiği konulara dalıyor. Görüyor ki otizmliler arasında diyetlerinden MSG, gluten ve süt ürünlerini çıkarttıktan sonra ilerleme gösteren pekçok çocuk var.
Doğal oluşan glutamat ile insan eliyle yapılmış olanı arasındaki fark
Doğal yolla oluşan bir aminoasit olan glutamatı vücudumuz kendisi üretiyor ve doğadaki birtakım sebzeler de dahil olmak üzere kırmızı et, süt, yumurta, balık, beyaz et gibi protein zengini pekçok yiyecekte zaten var. Fakat bir de bu glutamatın işlenmesiyle ortaya çıkan sentetik versiyonu, MSG var ki, işte kaçınmamız gereken versiyon bu.
1908’de, yiyecekleri lezzetlendirmek isteyen bir Japon tarafından geliştiriliyor MSG. Bu kişi daha sonra Ajinomoto adlı dünyanın en büyük MSG imalathanesini kuruyor ve işe bakınız ki bu firma aynı zamanda farmasötik ilaç da üretiyor.
Normalde, öğrenebilmemiz ve gelişim basamaklarını tırmanabilmemiz için vücuda glutamat lazım. Glutamattaki aminoasitler vücudumuzu oluşturan proteinlerin yapı taşları çünkü ve metabolik ve beyin işlevlerinden sorumlular.
Korkunç bir şekilde Amerika Birleşik Devletleri’nde bugün otizm oranları her 50 çocuktan birine çıkmış durumda ki bu da 1940’lara göre 200 katlık bir artış demek. Otizmi tıp camiası sinir sistemini etkileyen genlerde meydana gelen mutasyonlar nedeniyle hafiften ağıra giden ölçekte değişen bir tür gelişim özrü olarak tanımlıyor. Teşhis alan çocukların sosyal iletişim becerileri toplumda normal bir yaşam sürebilmeleri için genellikle yeterli olmuyor.
Dr. Reid, doğal yoldan oluşan glutamatın sinir hücreleri ile diğer hücreler arasındaki sinyal iletiminden sorumlu olduğunu öğrenir öğrenmez kızındaki belirtileri arttıranın, hatta belki de bu belirtileri ortaya çıkaranın MSG yüklü, dengesiz beslenme tarzı olabileceğini düşünüyor.
Otizm alanındaki çalışmaların neredeyse tümü genetiğe odaklanmış olduğundan MSG konusu pek çalışılmamış olsa da, konuşma ve iletişim kabiliyetimizden sorumlu amino asitlerin genetiği değişmiş versiyonunun fazla tüketilmesi ile otizmin alakalı olabileceği düşüncesi kesinlikle akla yatkın.
İşlenmiş yiyeceklerin %95’inde olan ve etikette belirtme mecburiyeti bulunmayan MSG’den kızının diyetini temizlemenin zor olacağını bilse de denemekten kaçınmıyor Dr. Reid.
MSG ve otizm bağıntısına dair tıp dünyasına hakim skeptisizme rağmen Dr. Reid kızının diyetinden MSG’yi çıkartmaya başlıyor ve daha beş hafta geçmeden Brooke’ta ilerlemeler görüyor.
“Kızımla birlikte kendim de yaptım bu diyeti ve konuşma becerisi iyileşmeye başladı. Daha sosyal oldu, tekrarlayıp durduğu davranışlar tamamen kesildi. Fiziksel koordinasyonunda da hafif gelişme kaydetti”, diyor Dr. Reid. Ve kendini de çok daha sağlıklı hissetmeye başladığını anlatıyor, sinüslerdeki basınca bağlı baş ağrılarından kurtuluyor, alerjileri hafifliyor. En önemlisi, bunun kızının beynine ne tür etkisi olabileceğini anlamış, görmüş oluyor.
Kızının gösterdiği transformasyondan öylesine etkileniyor ki Dr Reid, yediklerimizin son zamanlarda giderek yaygınlaşan sağlık sorunlarıyla bağıntısına dikkat çekmek için Unblind My Mind adlı kar amacı gütmeyen bir örgüt kuruyor. Kendisi artık tıbbi sorunlara öncelikle diyetle çözüm aranması gerektiğinin savunucusu ve sitesinde düzgün beslenmenin sağlığa etkileri ve MSG gibi toksinleri diyetimizden nasıl çıkarabileceğimize dair geniş bilgiler paylaşmakta.
Konuyla ilgili okuma yapmak isteyenler için kaynaklar:
http://ekemis.com/otizmlilerin-beslenmesinde-uyarici-gidalari-kontrol-etmek-neden-onemli/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278584606002697
http://www.sfgate.com/health/article/Chemist-says-omitting-MSG-cured-daughter-s-autism-5329126.php#page-1
http://www.msgtruth.org/autism.htm
Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
En Son Yorumlar