Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
GÜNCELLEME: Vitamingiller Facebook sayfasına gelen sorulara istinaden çok sevgili Vitamingilimiz, Asuman Akcan’ın yaptığı açıklamaları eklemek istedik.
İyotun tek kaynağı tuz mu, alabileceğimiz başka kaynakları var mı?
Rafine sofra tuzunun minerallerinden arindirilmis beyaz bir zehir haline gelmesi bir yana, Lynne Farrow “The Iodine Crisis” adli kitabinda IYOTLU TUZ’un, iyotla ilgili en buyuk yanilgilardan biri oldugunu anlatiyor:
“Iyotlu tuz uretildigi fabrikadan cikip market raflarina gelene kadar iyodur miktarinin yarisini kaybeder. Kapagi acildigi andan itibaren de havadaki nem oranina bagli olarak farkli miktarlarda havaya karisir. Yemekle tuketimine gelince ise tuzdaki iyotun ancak %10’u emilebilirdir.”
Ve ekliyor; ote yandan kadinlari daha cok dusundurmesi gereken ise, tuzdaki iyotun aslinda iyodur oldugudur. Ancak kadinlardaki meme dokusu iyotu tercih eder; dolayisi ile iyot takviyesinde iyot+iyodur bilesimi solusyon/ tabletler dusunulmelidir. (Asuman: Bir sure deniz tuzu, kaya tuzu kullandiktan sonra sofra tuzunun tadina baktiginizda zehir gibi aci, yapay bir madde tukettiginizi anlarsiniz. Oysa gercek tuzun mineral tadini alirsiniz. Ustelik bir tencere yemek icin sadece bir cay kasigi miktari yeter de artar.)
Tek kaynak tuz degildir; balik ve bizim kulturde pek tuketilmeyen yenilebilir deniz yosunlarinda da mevcuttur. Ancak 2 kilo balik yendiginde gerekli iyot miktari tuketildigi belirtiliyor. Ayni vitaminler gibi anlayacaginiz. Ote yandan denizlerdeki kirlilikten oturu yosunlarin da agir metal tasiyicisi olmalari sebebi ile onerilmedigini belirtelim. Eskiden ozellikle denize yakin bolgelerde toprakta iyot bulunmasindan oturu sebze meyve tuketerek de alindigi biliniyor; ancak artik gunumuzde toprakta yeterli miktarda iyot bulunmadigindan, gunluk yasamda cok fazla kimyasal toksine maruz kalindigindan disaridan destegin ihtiyac oldugu bir gercek.
İyot Desteği Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Paylasim tiroid sagligi uzerine, ancak, iyot, ornekte verildigi gibi genel sihhat hissi acisindan cok buyuk oneme sahip. Buyuk bir kismi tiroid bezinde tutuluyor olsa da, prostat, yumurtalik ve meme dokularinin da iyotla iliskisi ayni derecede onemli. Tum hucrelerimizde iyot reseptorleri var. Bu reseptorleri kapmak icin iyot ile yarisan halojen toksinler vucutta iyot eksikligi durumunda bu boslugu dolduruyor ve vucudun bu dokulari yavas bir zehirlenme sureci ile adini anmak istemedigimiz rahatsizliklara maruz kaliyor. O yuzden hem dogrudan hem de dolayli olarak iyot en guzel detoks araclarindan biridir.
Iyot desteği alırken bilinmesi gereken bir kaç önemli konu var. Bunlardan ilki, iyot desteğinin vücutta yaratacağı toksinlerden arınma (detoks) belirtileri/ yan etkilerini bilmek ve bunlarla nasıl mücadele edeceğinizi bilmektir.
(Bir alt başlık açayım: Vitamingiller takipçileri bilirler, toksinlerden arınmaya başlamanın öncelikli aşaması vücuttaki detoks yollarının ( yani, başta mide ve bağırsaklar, karaciğer, böbrekler, lenf sistemi, tüm cildimiz) doğru ve düzenli çalışıyor olması gerektiğidir. Yani toksini yerinden ettiğiniz gibi onun vücuttan bir an önce atılımını sağlayacak organların işlevsel olduğundan emin olmalısınız. )
Yüklü miktarda toksisite oluşmuş bir vücuda alınacak (yüksek dozda) iyot ve beraberinde alınması gereken detoks destekleri bu toksinleri, vücudun boşaltım sisteminden daha hızlı sürede yerinden edebilir. Diğer bir deyişle, toksinler vücudunuzdan atılmadan birikebilir. Bu süreci hafifletmek adına uygulanması gereken çeşitli yöntemler vardır. İyot ile birlikte alınması gereken magnezyum, selenyum, C vitamini ve B grubu vitaminlerden bilhassa Niacin (B3), tuz yükleme ve ara verme protokolleri genellikle beraber uygulanır. Vitamingiller’in uyarısı çok yerinde olmuş, son dereceye kişiye özel belirtiler gösterir ve bir kişinin aldığı miktar bir diğerininkine benzemez. Dolayısı ile iyot yüklemesi ile yapılacak 24 saatlik idrar testi ve bu işi anlayabilen bir hekimle çalışılması önemlidir. Bu, farklı mineral dengesizlikleri ve hastalıkları olup başka ilaçlar kullanan (özellikle tiroid ilaçları) kişiler için oldukça önemlidir.
Özellikle yüksek dozda alınan iyotun bilhassa bromür özelinde yarattığı detoks belirtileri sadece aşağıdakilerle sınırlı değildir:
göz seğirmesi,
ayak seğirmesi,
el ve ayaklarda titreşim hissi,
depresif düşünceler,
anksiyete,
duygusallık,
ağızda yaralar,
ciltte sivilceye benzer oluşumlar (mesela ciltte ortaya çıkacak sorunlar için çinko takviyesi alınır),
saç dökülmesi,
algıda bulanıklık,
artirit benzeri bacak ve kalça ağrıları,
alerji,
metalik bir tat duyusu,
sinüs ağrıları,
kırmızı benler,
burun akıntısı,
bağ ağrısı,
yorgunluk,
garip yutkunma hissi,
kokulu idrar,
vücutta kötü koku,
ağız kuruluğu,
kabızlık,
ishal,
görme bozuklukları,
sinirlilik,
artan tükürük salgısı,
hormonal değişiklikler,
böbrek ağrısı,
geçici olarak meme dokusunda hassasiyet,
kalp çarpıntıları
Bunlardan farklı olarak kişiden kişiye değişmekle birlikte tiroid hormonu TSH ve demir değerlerinde de artışlar yaşanabilıyor.
Bu bakımdan uzun vadede sağlık için, iyot ile birlikte kısa ve orta vadede nelerle karşılaşabileceğinizi bilmek de tedavinin sürdürülebilirliği açısından son derece önemlidir.
Takviye olarak Lugol solüsyon öneriliyor diye okudum. Bu solüsyonu ne sekilde kullanmak gerekir?
(Asena yanıt)
Seçenekleriniz:
Detoxadine®
Her bireyin biyokimyasının farklı olduğu unutulmamalı bu tür destekleri kullanırken. Herkese uyacak tek doz diye bir şey yok.
İdrardan iki ayrı tahlil yöntemiyle bakılabiliyor iyot seviyelerine.
Endokrin ve üreme sistemlerinde sorun yaşayanlar, fibrokist şikayetleri olanlar, kanser teşhisi almış olanlar veya şüphesi olanlar, genel halsizlik, zihinsel performans düşüklüğünden muzdarip olanlar, ilaç kullananlar (özellikle de içinde flor bulunan ilaç ve antibiyotikler), sudaki flor oranı yüksek bölgelerde yaşayanlar/hala florlu diş macunu kullananlar, gebelikte düşük sorunu yaşayanlar, klorlu suda banyo yapıp bol klorlu havuzlarda yüzenler, bir de o klorlu şebeke suyunu içenler, klorlu/florlu su ile yetiştirilmiş ürünlerle beslenenler, deniz kıyısında değil de iç kısımlarda yaşayanlar…
Özellikle iyot seviyelerini kontrol ettirmeli ve mümkünse hem iyot hem iyodür içeren yukarıdaki seçeneklerle vücutlarını desteklemeli.
Resmi makamların verdiği alt sınırlar (mikrogram ölçüleridir!) kesinlikle yetersiz diye uyarıyor uzmanlar, zira hem son 50 yılda iyottan iyice fakirleşmiş durumda coğrafyalar hem de diğer halojen ve kimyasallarla kirlilik inanılmaz boyuta ulaşmış durumda. Bunların yarattığı olumsuz etki, hele bir de iyottan eksikseniz katlanarak artıyor.
Çocuklara da idrardan bakılabiliyor iyot için. Özellikle ADHD – Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite teşhisi almış çocukların aileleri basit bir iyot takviyesi ile hayatlarının değişebileceğini unutmasınlar Risperdal/Ritalin tarzı ilaçlara sarılmadan önce!
Dr. Brownstein’ın 36 kilodan az çocuklar için tavsiyesi 12.5 mg (miligram) iyot/iyodür (yani 1 Iodoral tablet veya Lugol’s solution’dan 2 damla).
Yetişkiler ise günlük 50 ila 75 mg (miligram) iyot takviyesi yapabilirler.
Aşağıdaki infografikte verdiğimiz bilgiler çok önemli yalnız, eğer vücudunuzda B vitamini eksikliğiniz varsa iyotu kullanamıyorsunuz ve etki etmiyor.
O yüzden, mümkünse bu işten anlayan bir sağlıkçı ile genel mikronutrient durumunuzu da kontrol ettirerek dengeli ve geniş kapsamlı bir protokol şeklinde götürmenizde fayda var bu süreci.
Dr. Brownstein’in konuyla ilgili kitabını edinip daha ayrıntılı okuma yapabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
Buradakileri uygulamadan önce burayı izleyin derim. David brownstein’e güveniniz sarsılabilir. https://www.youtube.com/watch?v=WMTxKcdlLmI&list=PLoZ39_gUOU4bqbDPArIp08Cg84WFd933s
“Ali” bey, teşekkür ederiz ilginize. Eminim izleyenler ad hominem ataklarla bilgi arasındaki farkı görecek, her iki tarafın backgroundunu ve ortaya koydukları işi tartarak kendi kararlarını vereceklerdir.
Bu devirde herkes biraz kendi doktoru olmak zorunda malesef. Hastanelerde hastalıkların sebebi araştırılmadan mevcut şikayetlere yönelik sözde tedavi uygulanıyor ki bu tedavi değil aslında sadece semptomları baskılamak. Yaş 50. Eski bir hipertroidi hastasıyım. 2019 yılında Tip2 şeker tanısı kondu. Hemen şeker haplarına ve insüline başladım. 2020 yılında da sedef hastası oldum. Hiçbir konvansiyonel tıp doktorundan fayda görmedim. Kendi araştırmalarım sonucunda 8 ay içinde insülinden kurtuldum. Şu an sadece şeker haplarını alıyorum ( şimdilik ). Sedefe gelince. Bu illetten insanların ne kadar çektiğini internetten araştırırsanız görürsünüz. Kimi 10 yıldır kimi 20 yıldır muzdarip. Ben kullandığım şeylerle 6-7 ayda kurtuldum. Vücudumun her yerini sarmıştı.Şimdi ne kaşıntı kaldı ne döküntü. Sadece bazı yerlerde izi kaldı onlar da yavaş yavaş geçiyor. Lugol iyot kullandığım malzemelerden sadece biri. Günlük % 5 ‘ lik Lugolden 7-9 damla kullanıyorum.