Tatlı patates gelmiş hoş gelmiş !

Mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Pek de fazla tanımadığımız tatlı patates turunculu,morlu kabukları ve heybetli cüssesiyle büyük market raflarında yerini almaya başladı. Ülkeye getirilen tohumların yıllar önce Hatay , İskenderun gibi sıcak yerlerde üretilmeye çalışıldığını okumuştuk. Sanırım bu yönde kıpırdanmalar da var. Ama şu sıralar marketlerde olanların ithal olduklarını zannediyorum. Artık ne yazık ki bir çok temel gıdamızda olduğu gibi.Yani fiyatı hala nispeten pahalı.Tadı nasıl derseniz balkabağı ve patates arası bir yerde desem çok da yanlış olmaz herhalde. Daha önce hiç tatmayan biri fırında pişmişini havuç bile zannedebilir belki. Ben çok sevdim lezzetini.

Tatlı patatesin içeriğinde A vitamini üretimi sağlayan beta karotenden bolca var. Aynı şekilde C vitaminince de oldukça zengin. 100 gr lık bir tatlı patatesin günlük A vitamini ihtiyacının tamamının , günlük C vitamini ihtiyacının da yarısını karşıladığı anlatılmakta.A vitamininin büyümede çok etkili bir vitamin olması , sindiriminin kolay olması ve de düşük alerji riskli bir besin olması nedeniyle yurtdışında ek gıdaya geçen bebeklerle ilk tanıştırılan sebze olduğunu duyuyorduk zaten. İçerik bunlarla sınırlı değil elbet. Lif , manganez , B6 ve diğer B kompleks vitaminlerle de dolu . A vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğundan tatlı patatesli tariflerinizde bu detayı gözönünde bulundurmakta da fayda var. Mesela benim gibi tava keki yaptıysanız ceviz ya da avokado ile birlikte yiyerek sağlıklı yağlarla kombinleyebilirsiniz . Kızartmak için de varsa azıcık hindistan cevizi yağı koyarsanız da tadından yenmez.

Adı patates olsa da bizim yerli patatesle akraba değil kendisi. Yerli patatesin aksine sadece kökü değil yaprakları da yenebilen bir yumru. Kök sebzelerin içerdiği nişasta özellikle şeker hastalarının en büyük çekincesidir ya ,enterasandır tatlı patatesin kan şekerini düzenlediğine dair de bilgiler var. Ev dışında olacağınız yoğun günlerinizde de diğer sebzelerle birlikte fırında pişirip , pratik şekilde yanınızda taşırsanız dışarda sağlıklı beslenmeyi de sağlayabilirsiniz. Dışardaysam yemek konusu beni epey zorladığından benim için önemli bir detay bu. Özellikle de yaklaşan uzun yaz günlerinde çocuklarla tüm gün parklarda , pikniklerde olacak olan annelerin de yanlarına alabilecekleri şahane besleyici bir alternatif olur.

Gelelim tarife :

Malzemeler

1 su bardağı un (diyetinizde hangi unu kullanıyorsanız)

1 haşlanmış tatlı patates (yaklaşık 200 gr )

1 su bardağı süt ( badem sütüyle de besleyiciliğini arttırmanız mümkün )

2 yumurta ( sarısını ve akını ayırın)

1 çay kaşığı karbonat

1 tatlı kaşığı tarçın ( ben tarçının baskın tadını çok seviyorum . İsterseniz 1 çay kaşığı da yapabilirsiniz )

Bir tutam tuz ve muskat cevizi rendesi

Tavayı yağlamak için hindistan cevizi yağı

Yapılışı

Yumurta sarılarını sütle çırpın.

Un , karbonat ve baharat karışımı ile karıştırın.

Az suyla haşlanmış patatesleri püre yapıp , soğuduktan sonra ekleyin.

Sert olmayan dokunuşlarla yumurta aklarıyla harmanlayın.

Tavanızın büyüklüğüne göre az yağla yağlayıp 1 çorba kaşığı kek hamurunu arkalı önlü pişirin.

Kabarcıklar çıktığında pişmiş olduğunu anlayacaksınız.

Ateş ne çok kısık , ne çok harlı olsun.

Altın rengini alınca olmuş demektir.

Sıcak servis edin. İsterseniz üzerine bal vs gezdirebilirsiniz.

Afiyet Olsun

Tarif Her Güne Bir Yemek kitabından.

 

IMG_4784