Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
Glutensiz beslenenlerin en zorlandıkları öğün zannediyorum kahvaltı oluyor. Kahvaltılarımızı çeşitlendirmek istiyoruz. Ekmek seven bünyelerimiz sürmelik birşeyler arıyor. Glutensiz hazır un karışımlarına mesafeliyiz. Ev yapımı olsun istiyoruz , çünkü sürdürülebilir , çünkü daha sağlıklı . Ama fırınla aramız pek yok , daha önce hiç ekmek yapmadık. Tutar mı tutmaz mı , malzemelerim boşa gider mi gitmez mi derken üstüne bir de tarif denizlerinde boğuldunuz. Ev yapımı glutensiz ekmek projesi başka bahara kaldı.
Ve karşınıza bu tarif çıktı. Tarifim Ulli’den . Basit mi basit , tutması garanti .E tabi alıştığınız glutenli elastik ekmek dokusu yok.Bunu unutun. Ama aklınıza ekmek düştüğünde yarım saat sonra hazır olabilen pratiklikte , oldukça besleyici özellikleri olan , tatmin edici , lezzetli bir ekmek olur kendisi. Hatta alerjili minik eller tarafından yapılırsa tadından yenmez. Tabi gluten olmayınca hamuru tutacak bir malzemeye ihtiyacımız var . Yumurta yerine benim gibi tohumları kullanacaksanız ilave olarak bir yarım saate daha ihtiyacınız olacak. Tohumların tariflerde yumurta olarak kullanılmasında temel ölçü şudur :
1 yumurta = 1 çorba kaşığı keten tohumu + 3 çorba kaşığı su
Bazı tarifler yumurta yerine tohumları pek kaldırmıyor . Ama yumurtaya da alerji durumu varsa bu tarif rahatlıkla uygulanabilir. Tarife daha besleyici olması açısından chia tohumu da koydum.Keten tohumu ve chia tohumu su içinde bekletildiğinde dokusu jelleşir ve tutucu özellik gösterir. İlave olarak alacağımız bir dolu besleyici unsurlar da cabası .Unları organik pazarlardan ya da internetten temin edebilirsiniz. Evde robotunuzun un öğütme aparatı varsa kendiniz öğütebilirsiniz. Chia tohumu da artık büyük marketlerde bile bulunuyor. Karabuğday ununu tek başına kullanmanızı tavsiye etmem. Oldukça güçlü bir un , glutensiz olmasına rağmen bazı bünyelerde gaz yapabilir. Meme kanseri öyküsü olanların keten tohumu kullanımını kontrol altında tutmasını da önemle hatırlatırım. Hazırsak başlıyoruz :
Kuru Malzemeler
1 cup (135 gr ) organik nohut unu
1 cup (135 gr) organik karabuğday unu
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
Yaş malzemeler
3 çorba kaşığı taze öğütülmüş keten tohumu
1 çorba kaşığı taze öğütülmüş chia tohumu
1 çorba kaşığı organik elma sirkesi
1 çorba kaşığı keçiboyunuzu pekmezi
2 çorba kaşığı zeytinyağı , eritilmiş hindistan cevizi yağı
1 cup su
Üzeri için
4 çorba kaşığı kadar haşhaş , susam ,çörekotu karışımı
Yapılışı
Keten tohumu ve chia tohumunu taze öğütüp bir kaseye koyun .Üzerine 12 kaşık kadar su koyup üzerini kapatıp yarım saat jelleşmesini bekleyin. Bu aşamayı 1 gün önceden de yapabilirsiniz.
Fırını 200 dereceye ısıtın.
Kuru malzemeleri ve yaş malzemeleri önce ayrı kaplarda karıştırın.Sonra yavaşça kaşıkla birleştirin.
Yağlı kağıt serili çok büyük olmayan bir kalıba dökün.
Üzerine tohumları serpip 30 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra yağlı kağıtla birlikte kalıptan çıkarın.Ilımaya bırakın.
Biraz ılıdığında yavaş hareketlerle kağıttan ayırın , ekmeği yan çevirip altının da iyice soğumasını bekleyin.
Tamamen soğuduktan sonra dilimleyin ve avokado dilimlerinizle afiyetle yeyin.
Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
En Son Yorumlar