Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
Zencefilin kuzeni, altın baharat zerdeçalın sağlığa inanılmaz faydalarının birbir (yeniden!) keşfedilmekte olduğunu söylemiştik.
5600‘ün üzerinde bilimsel çalışma, zerdeçalı ve “etken madde”lerinden yalnızca biri olan kurkumini çalışmış ve sonuç; 600 farklı sağlık sorununu önlediği ve hatta iyileştirdiği, birbirinden faydalı 175 farklı fizyolojik etkiye sahip olduğu görülmüş.
Çalışmalarda bu babaanne baharatının, ‘blockbuster’ denilen dünyanın en çok satan ilaçlarıyla kıyaslaması da yapılmış mı? Evet. Ne görülmüş? Baharat rafınızda öylece oturan zerdeçalın piyasadaki (en az) 14 ecza ürünü kadar iyi ve hatta bunlardan daha iyi çalıştığı…
Bu bilgileri bizlere ulaştıran GreenMedInfo.com sitesinin kurucusu Sayer Ji’ye müteşekkiriz. Sayesinde, bugün en çok muzdarip olduğumuz kronik hastalıkların gayet basit bir şekilde nasıl önlenebileceğini, nasıl tedavi edilebileceğini ve hatta bunlardan nasıl iyileşileceğini öğrenmiş olduk. İşte size bilmin zerdeçalla gayet rahat değiş tokuş edebileceğinizi söylediği ilaç ve ilaç sınıfları:
1) Kolesterol için kullanılan Statin ilaçları.
Drugs in R & D adlı tıp dergisinde 2008’de yayımlanmış çalışmaya göre standart dozda alacağınız zerdeçal ekstresi kurkuminoidler, piyasadaki popüler kolesterol ilaçlarından Lipitor ( atorvastatin calcium) ve Crestor (rosuvastatin)’i tamamen gereksiz kılıyor. Çalışmayı yürüten bilimadamları, ateroskleroz (damar sertliği)’ne götüren kan damarı patolojisi diyebileceğimiz endotel tabakada işlev bozukluğundan muzdarip hastalarda zerdeçal ekstresinin, tip 2 diyabetlilerde enflamasyonu azaltmada ve oksidatif stresi gidermede en az bu ilaçlar kadar iyi çalıştığını görüyorlar. [Kurkumin ve ‘yüksek kolesterol’ üzerine yapılmış 8 çalışma özetine ulaşın.]
2) Kortikosteroid ilaçlar.
Her yıl milyonlarca kişinin artrit ve hatta kanserle ilişkili enflamasyon sorununu ortadan kaldırmak için steroid iğnelerine başvurduğunu görüyoruz. Oysa 1999 yılında Phytotherapy Research dergisinde yayımlanan bir çalışma, zerdeçalın baş antioksidanı ‘kurkumin’in enflamatuvar göz hastalıklarında steroid ilaçlar kadar iyi çalıştığını göstermiş. 2008’de Critical Care Medicine dergisinde yayımlanmış başka bir çalışma ise hayvan modelinde akciğer transplantasyonuna bağlı yaralanmaların önlenmesinde Dexamethasone adlı kortikosteroid ilaçtan daha etkili olduğu sonucuna varmış. Öncesinde, Cancer Letters dergisnde yayımlanmış 2003 yılından bir başka çalışmada da kurkumin, akciğer iskemi-reperfüzyon yaralanma modelinde de Dexamethasone’den daha etkili bulunmuş. [Kurkumin ve enflamasyon üzerine yapılmış diğer 52 çalışmaya ulaşın.]
3) Antidepresanlar.
Tek heceli hayret ünlemlerine başvurmanızı sağlayacak uzunlukta ve vahamette yan etki listesiyle piyasanın meşhur antidepresanları Prozac (fluoxetine) ve Tofranil (imipramine/melipramine) belirli bir kesim insanda depresyon belirtilerini daha da ağırlaştırabiliyor biliyoruz ki. Acta Poloniae Pharmaceutica dergisinde 2011’de yayımlanmış çalışma, hayvan modelinde kurkuminin depresif davranışta her iki ilaçtan daha fazla azalma sağladığını bulmuş. [Kurkumin ve depresyon üzerine yapılmış diğer 5 çalışmanın özetine ulaşın]
4) Kan incelticiler.
Kalp krizi veya inme riski taşıyanlar, vasküler trombozdan muzdarip veya anti-artrit tedavisi görmesi gerekenler… Kullanmak zorunda oldukları kan inceltici ilaç yerine belki de yalnızca zerdeçal yemeleri kafi geliyordur? Nereden mi ileri geliyor bu fikir? Arzneimittelforschung adlı dergide 1986’da yayımlanmış ancak belli ki tıp dünyasının radarından kaçmış bir çalışmadan bahsedelim. Araştırmacılar, tüm zamanların konvansiyel hekimler arasında en popüler kan inceltici ilacı Aspirin‘le karşılaştırıldığında zerdeçalın benzer anti-platelet (kanpulcuğu azaltıcı) ve prostasiklin modüle edici etkiye sahip olduğunu buluyor ve yukarıda saydığımız sağlık sorunlarında kullanımının faydalı olabileceğini söylüyorlar. [Kurkumin ve anti-platelet üzerine yapılmış diğer çalışmalara ulaşın.]
5) Antienflamatuvar (iltihap alıcı, önleyici) ilaçlar.
Oncogene dergisinde yayımlanmış 2004 yılına ait bir çalışma kurkuminin (ve resveratrolün!), kanser hücrelerine karşı antienflamatuvar ve antiprofileratif (çoğalmayı önleyici) etkide piyasadaki aspirin, ibuprofen [Advil, Brufen, Dolofin, Ibruphar, Motrin, Nuprin ve Nurofen adı altında karşımıza çıkabilir], sulindac [Clinoril], phenylbutazone, naproxen [Aleve, Naprosyn], indomethacin, diclofenac [Iodex UltraGel, Flector, Pennsaid, Solaraze, Arofenac ve Voltaren], dexamethasone, celecoxib ve tamoxifen‘e etkili birer alternatif olabileceklerini bulmuş. [Kurkumin ve anti-proliferatif etkisi üzerine yapılmış diğer 15 çalışmaya ulaşın.]
6) Kemoterapi ilaçları.
Kanser endüstrisine kalsa, tedavi için elimizde kemoterapi ilaçlarından başka çok bir seçenek yok. Oysa International Journal of Cancer dergisinden 2007 tarihli bir çalışma öyle demiyor. Kalınbağırsak kanseri tedavisinde kurkumin aynen Oxaliplatin (Eloxatin) kadar iyi sonuç veriyor. [Kurkumin ve kalınbağırsak kanseri üzeirne yapılmış 52 çalışmanın özetine ulaşın.]
7) Diyabet ilaçları.
Zerdeçal diyabet tedavisinde iddialı yarışmacılardan. Biochemistry and Biophysical Research Community dergisinde 2009’da yayımlanan bir çalışma dudak uçuklatıcı sonuçlar ortaya koymuş; zerdeçal glükoz alımında popüler diyabet ilacı Metformin‘den 500 ila 100,000 (yazıyla, yüz bin) kat daha iyi çalışıyor. Karaciğerde glükoz üretiminin baskılanma kabiliyetine baktığımızda, zerdeçalın yine piyasanın en gözde diyabet ilaçlarıyla başa baş gittiğini hatta daha iyi sonuç verdiğini görüyoruz.
Zerdeçal ve bileşenlerinin takdire şayan törapatik özelliklerinin ortaya konduğu bir başka alan da bir veya daha fazla ilaca direnç gösteren kanser türleriyle ilgili araştırmalar. GreenMedInfo sitesinde bu konularda doğal ve bütünleyici tedavi yöntemlerinin sıralandığı iki bölüm mevcut. Bu bölümlerde kemoterapi ve radyasyona dirençli kanser türlerine karşı etkisi gösterilmiş düzinelerce doğal maddeden bahsediliyor, ancak işe bakın ki zerdeçal her iki listede de başı çekiyor:
İlaca Dirençli Kanser Türleri
Birden Fazla İlaca Dirençli Kanser Türleri
Kurkuminin doğrudan hücre ölümünü sağladığını veya dirençli hücreleri konvansiyonel tedaviye yanıt verecek şekilde sensitize ettiğini gösteren 54 çalışma var literatürde.
Binlerce yıldır çeşitli kültürlerce hem gıda hem de ilaç niyetine kullanılmış, üzerinde en fazla araştırma yapılmış bitki olma ünvanına sahip zerdeçal (kurkumin)’ın karnesine bakıldığında bunun kanser tedavisinde bir ilaç alternatifi veya konvansiyel tedavilere adjuvan olarak kullanılabileceğine dair kuvvetli bir argüman geliştirilebilir diyor Sayer Ji.
Ve bizlere çok önemli bir de tavsiyesi var: Organik sertifikalı (ışınlanmadığından emin olduğunuz) zerdeçalı şimdiden azar azar yemeklerinize katın ki, ileride muazzam yüksek dozlar kullanmanızı gerektirecek ciddi hastalıklar kapınızı çalmasın diyor. Bugün maalesef ilaç sanayisinin modelini takip eden ‘nutrasötikleri’, yani kapsül haline getirilmiş doğal ürünleri kurtuluş olarak görenlerimize de bir uyarısı var; sağlık için ecza ürünü ilaç yerine bu defa da nutrasötiklerle kendinizi “ilaca vermek” yerine hedefiniz doğal ve düzgün beslenmek olsun diyor. Altın baharatla ilgili bu yazıya yakışacak altın değerinde bir öğütle kapatmış oluyoruz böylelikle bu bölümü.
Yasal Uyarı: Bu sitede yayınlanmakta olan tüm yapıtlar eser statüsünde olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Sitede bulunan yazı ve görsellerin site sahibinden izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır.
En Son Yorumlar