American Journal of Pediatrics adlı tıp dergisinde yayımlanmış bu makalede Eczema Vaccinatum diye, meşhur ‘çiçek’ aşısı sonrası ender görülmekle birlikte hayati tehlike oluşturabilen bir reaksiyondan bahseder.

eczema1Abstract bölümüne gelirseniz orada egzama veya başka herhangi bir cilt hastalığı öyküsü olan çocukların aşılanmaması gerektiği yazar. Çocukta yok ancak ailede böyle bir öykü varsa yine aşılanmamalı der çocuk. Kardeşlerden aşılanan varsa, 21 gün mühletle bebeğin hiçbir surette yanına dahi yaklaştırılmaması gerektiği belirtilir.

Ciltte döküntü, kurdeşen, egzama ve sedef sorunları giderek yaygınlaşıyor çocuklarda. Daha önceki jenerasyonda olmayan yeni bir trend gözlemliyoruz ve bana kalırsa bağırsaktaki bakteri dengesinin bozulmasından kaynaklanıyor bu da.

Vücudun dört ana eliminasyon kanalı var: bağırsaklar, mesane, akciğer ve cilt. Bağırsaklardan yediğimiz gıda artıkları, lenfatik sistemin topladığı atıklar ve karaciğerimizin kandan süzdüğü toksinleri atıyoruz. Böbrekler ve mesane ise kandaki hücresel atıkları temizliyor bizim için. Akciğerler ise diyelim karbondiyoksit gibi gaza dönüştürülebilen hertürlü atıktan sorumlu. Terle de ciltten atıyoruz atıkları. Bu kanallardan herhangi biri takıldı, yavaşladı, kaldırabileceğinden fazla yüklendi diyelim… işte o zaman atık maddeler geri emiliyor ve vücut bunlardan kurtulmak için başka yollar aramaya başlıyor.

Egzama, hiçbir şekilde cildin sorumluluğunda olmayan atık maddelerin vücut başka çıkış yolu bulamadığı için ciltten atılmaya çalışılmasıyla ortaya çıkıyor işte! İmmün sistemimiz irite edici bu maddelerden kurtulmaya çalışırken de ortaya enflamasyon, kaşıntı ve kızarıklıklar çıkıyor.

Bebeklerin bağırsak yolu gözenek gözenektir. Anne süttündeki koca immün sistem molekülleri bağırsaktan kana rahat geçebilsin ve bebeğe bağışıklık aktarımı yapılabilsin diyedir bu. Gelgegelim, annenin kanı atık madde doluysa, bundan dolayı oluşacak immün yanıtın ortaya çıkaracağı enflamatuvar yapıdaki moleküller de aynen süte ve sütten de bebeğe geçer. Bu da ortaya benim “emzirme egzaması” dediğim durumu çıkarır. Bebeğin vücudu, annenin kanındaki atıklardan dolayı enflamatuvar tepki veriyordur.

Bebek formül süt alıyor diyelim, egzama yine oluşabilir çünkü anne sütündeki faydalı immün faktörleri veya kolostrumu almıyor, bunun yerine soya, fruktozdan zengin mısır şurubu, genetiği ile oynanmış gıda maddeleri ve bebeklerin hassas sindirim yoluna asla uygun olmayan daha nice başka şeyi alıyor demektir.

Vücudun kapasitesini aşacak bu atık fazlalığı nereden mi çıkıyor? Sindirim yolundan. Son iki jenerasyonun gereğinden fazla antibiyotik kullanımı bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin yerini mantar, maya ve patojenik bakterilerin almasına neden oldu. Buna stres, kötü beslenme ve bugünün antibiyotiğe dirençli süper bakteri suşlarını ekleyin…çok büyük bir problemle karşı karşıyayız şu an. Bu patojenler en sağlıklı yiyecekleri bile kimyasal atığa çeviriyor vücutta. Bağırsaklardan vücuda nehir olmuş akan sürekli bir toksisiteden bahsediyoruz burada ve bu toksisite vücudun eliminasyon kanallarının kapasitesini kısa sürede aşıyor.

Bağırsak florası bozukluğunun yol açtığı onlarca hastalıktan bazıları şunlar: Kolit, Krohn, Gıda Alerjileri, Egzama, Sedef, Dikkat Dağınıklığı Bozukluğu, Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Bozukluğu, Otizm, Anksiyete, Depresyon, Otoimmün Bozukluklar, Çölyak, Reflü, Alerjiler, Fibromiyalji, Kronik Bitkinlik, İdrar Yolları Enfeksiyonları, Astım….. liste daha da uzar gider bu şekilde.

Bir çocuğun egzaması varsa bağışıklık sisteminde sorun var demektir ve bağışıklık sistemi sorunlu çocuklar aşılanmamalı veya aşılanmış bireylerle aynı ortamda bulunmamalıdır. Bence herhangi bir şekilde sindirim sistemi problemi olan hiçbir çocuğun aşılanmaması gerekir. Yukarıda saydığımız hastalık, bozukluk ve semptomlardan herhangi birine sahip her çocuğun, bağırsaklarda iyi bakteri popülasyonu yetersizliğine bağlı olarak bağışıklık sistemi de zayıf, sorunludur. Olacağı aşı bardağı taşıran son damla olabilir o çocuk için ve bedenini krize sokabilir. Çocuklar ancak ve ancak sağlıklılarsa aşılanmalıdır. Ve çocuk şayet gerçek manada sağlıklıysa…aşıya niye gerek olsun ki?

 

 

6134419_orig

 

Bu yazı Geleneksel Doğal Tıp (Naturapati) Hekimi ve GAPS Pratisyeni  Kathryn Doran-Fisher’in Elder & Sage adlı sitesinden alınmıştır.

Yazıda bahsi geçen Çiçek aşısının sebep olduğu Egzama çeşidi ile ilgili makalenin “Özet” bölümünün tam tercümesi aşağıdadır.

 

 

 

 

AŞI EGZAMASI (Eczema Vaccinatum)

Özet

 

İkisi ölümle sonuçlanan dokuz aşı egzaması olgusunu sunuyoruz. Bunlardan yedisi, egzemalı bir çocuğun yeni aşılanmış abi veya ablasıyla temasıyla oluşmuş vakalardır.

Atopik egzama üzerine binmiş birdenbire ortaya çıkan göbek yapmış veziküller aşı egzaması veya herpetik egzamanın kesin teşhis kriteri sayılır. Bunların sekonder bakteriyel enfeksiyonlarda oluştuğu görülmemiştir.

bakteriyel

Aşılama yerinde oluşan sekonder bakteriyel enfeksiyon

Tedavi için artık hiperimmün aşı gamma-globülin kullanılmaktadır.

Eczema vaccinatum çoğu kez iyatrojenik (tıbbi müdahale sonucu oluşmakta) olup tamamen önlenebilir niteliktedir.

Profilaksi için alınması gereken önlemler şunlardır:

  1. Atopik egzama veya başka bir cilt hastalığı olan hiçbir çocuk aşılanmamalıdır.
  2. Aile üyelerindne herhangi birinde egzama veya başka bir tip cilt hastalığı olan hiçbir çocuk aşılanmamaldır.
  3. Egzaması olan çocukların anne-babası hastalığın başında, aşılanmış kişiyle temastan doğacak tehlikeler konusunda bilgilendirilmelidir.
  4. Atopik egzamalı çocuğun kardeşlerinden biri aşılandıysa, egzamalı kardeşten en az 21 gün süreyle tamamıyla ayrı tutulmalıdır.
  5. Eyalet ve yerel sağlık birimlerinin ebeveynlere sağladığı aşı muvafakat belgelerinde aşı kontraendikasyonları açıkça belirtilmelidir.
  6. Eczema vaccinatum bildirimi yapılan hastalıklar arasına alınmalıdır.
  7. Yeni aşılanmış hastalar, atopik egzama, diğer cilt hastalıkları, yanıklar veya ameliyat yeri iyileşmekte olan hastaların olduğu pediatri koğuşlarına sokulmamalıdır.
  8. Özellikle ağır alerjik vakaların bulunduğu ailelerde aşılama 2. ayda önerilebilir.

Teslim tarihi: 18 Aralık 1957.
Kabul ediliş tarihi: 18 Şubat 1958.

Not: Resimlerin alındığı, CDC’nin Çiçek aşılaması reaksiyonlarını katalogladığı dosyayı buradan görebilirsiniz.